Piaţa gazelor trebuie dereglementată gradual, pentru a evita haosul în rândul consumatorilor – ACUE

Economica.net
10 06. 2014
ium84ix5_62587400

‘Preţurile actuale ale gazelor naturale din producţia internă au ajuns deja la convergenţă cu cele ale gazelor de pe pieţele din Europa de Vest. În condiţiile în care persistă necesitatea de a se importa gaze pentru acoperirea consumului total al ţării, este de aşteptat ca, în absenţa unui cadru legislativ potrivit, preţul gazelor naturale din producţia internă, care provin aproape exclusiv de la doar doi producători, să crească până la un nivel comparabil cu cel al gazelor ruseşti din import. Acestea sunt mai mari decât ale celor din Europa de Vest, ceea ce va accentua procesul de deteriorare a competitivităţii economiei româneşti şi va afecta atât consumatorii care se află deja pe piaţa liberă, cât şi cei 170.000 de alţi consumatori industriali şi comerciali, care nu vor mai beneficia de preţuri reglementate’, se arată în comunicat.

Potrivit oficialilor ACUE, în primul rând, este important să existe o piaţă angro lichidă, capabilă să livreze produse şi să ofere condiţii care să îndeplinească aşteptările clienţilor, precum şi să fie create toate instrumentele de piaţă, necesare pentru dezvoltarea ofertelor alternative.

‘În acest moment lipsa câtorva componente de piaţă importante, precum şi reglementarea acestora, împiedică existenţa unui model de piaţă funcţional (de exemplu, o Piaţă de Echilibrare, o Piaţă pentru Ziua Următoare şi o întreagă gamă de produse care să fie oferite pe platforma de tranzacţionare previzionată). Toate aceste componente există deja pe piaţa de electricitate, ca urmare a dezvoltării lor pe parcursul a mai multor ani, însă ele nu au fost deocamdată concepute şi implementate pe piaţa de gaze naturale’, potrivit celor de la ACUE.

În comunicat se mai arată că, în prezent, se discută despre eliminarea tarifului reglementat pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie 2014, deşi lipsesc soluţii alternative viabile. O astfel de modificare ar afecta aproximativ 170.000 de firme din România, care au un consum anual de circa 20 TWh.

De exemplu, în Marea Britanie, prima ţară europeană care a implementat liberalizarea, tranziţia spre o dereglementare completă a durat mai mult de 15 ani, arată ACUE.

‘Strategia autorităţii de reglementare a fost de a crea mai întâi o competiţie reală şi sănătoasă înainte de a elimina pentru totdeauna preţurile reglementate. În alte ţări, legislaţia naţională a prevăzut, în general, perioade de tranziţie mai scurte: de la şase luni pentru consumatorii foarte mari, până la 4-5 ani pentru consumatorii industriali mai mici şi consumatorii comerciali. Totuşi, ca rezultat al unor disfuncţionalităţi semnificative, autorităţile din Spania şi Italia au fost obligate ulterior să amâne termenele de implementare’, mai explică oficialii companiilor din energie.

Pentru evitarea acestui tip de situaţii, în urma consultărilor cu autorităţile, Federaţia ACUE susţine emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru implementarea unui calendar de dereglementare rezonabil, care să permită o tranziţie lină a consumatorilor către o piaţă negociată, cel puţin până la sfârşitul anului 2015. În această perioadă, alături de dezvoltarea pieţei libere şi a instrumentelor aferente, va fi necesară continuarea existenţei preţurilor reglementate pentru categoriile de consumatori afectaţi, care să reflecte un preţ corect al gazelor de producţie internă, iar costurile gazelor naturale de import necesare să fie alocate într-un mod obiectiv.

‘De asemenea, subliniem existenţa unor riscuri suplimentare în ceea ce priveşte preţurile şi dezvoltarea pieţei, care sunt generate de actuala criză politică dintre Ucraina şi Rusia, ceea ce ar putea duce la perturbări pe piaţă şi la evoluţii imprevizibile ale preţurilor gazelor naturale tranzacţionate, în special pe perioada de iarnă, când importul gazelor de origine rusească este obligatoriu pentru a asigura stabilitatea sistemului şi pentru a furniza cantităţile de gaz necesare pieţei din România’, se precizează în comunicat.

Totodată, procesul de dereglementare trebuie însoţit de o campanie de informare a consumatorilor pentru a fi ajutaţi să înţeleagă care le sunt drepturile şi care sunt paşii de urmat, consideră ACUE. Acest lucru se poate face prin publicarea de informaţii practice şi utile, explicând eliminarea treptată a preţurilor reglementate pe un website instituţional gestionat de Departamentul pentru Energie împreună cu ANRE.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE numără circa 25 de membri, între care grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv E.ON România, GDF SUEZ Energy România, Distrigaz Sud Reţele, ENEL România, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajaţi şi au o cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.