Piaţa mărţişoarelor: Coşarul românesc, diferit de cel din China şi ca preţ, şi ca textură

Cu doar patru zile înainte de 1 martie, în centrul Capitalei, la coloanele de la Romană, au apărut zeci de comercianţi de mărţişoare. Greu să alegi de unde să cumperi un mărţişor dintre sutele pe care vânzătorii ţi le arată. În proporţie de 99%, este aceeaşi marfă pe fiecare tarabă: Made in China.
Nicu Stan - lun, 27 feb. 2012, 12:43

Prima tentaţie este să cumperi de la prima tarabă şi să fugi. Comercianţii s-au înşirat pe trotuar, în calea trecătorilor, şi toţi supraveghează atent marfa stând cu ochii pe fiecare persoană care se apropie. „Vă servim cu ceva, avem mărţişoare pentru toate buzunarele”, spune un comerciant sărind în întâmpinarea unui client. „Nu mulţumesc, deocamdată mă uit, îmi place să le admir”, se scuză posibilul client.

Şi clienţii au ce admira, la vânzare sunt disponibile sute de forme şi culori, disponibile pe fier, plastic, lemn, argint, şi chiar piatră. Şi chiar şi aşa există clienţi care pleacă nesatisfăcuţi dintre sutele de tarabe. „Am avut un client care voia o vacă. I-am zis, dom’le avem căţei, delfini, pisici, elefănţei, tigri. Nu avem vaci. A plecat supărat”, a povestit amuzat comerciantul de mărţişoare.

Marfă chinezească

Cei mai mulţi dintre comercianţi vând marfă cumpărată de la chinezi şi ambalată acasă. Astfel, pentru copii există mărţişoare cu diverşi actori sau eroi din filme pentru ei, gen Hannah Montana, Tom Motanul, Tweety. Pentru tradişionalişti, de pe tarabe nu lipsesc ghioceii, coşarii sau trifoiul cu patru foi. În general, acestea se poartă la mână, dar fiind din plastic, domnişoarele pot spune că au noroc dacă au apucat să le lege la încheietură.

Acestea costă 1-5 lei, în funcţie de aviditatea celui care le vinde. După acestea, mărţişoarele mai serioase, ce se pretează, potrivit comercianţilor, pentru soţii, profesoare sau amante sunt broşele. Acestea sunt din fier, sunt pline de ştrasuri, ambalate frumos, în cutii mai mult sau mai puţin asortate, depinde de gustul ambalatorului, şi au preţuri între 15 şi 25 de lei.

Mărţişoare de argint

Cele mai scumpe sunt mărţişoarele din argint. Acestea sunt disponibile sub formă de broşe, lănţişoare, brăţări şi au preţuri între 7 şi 50 de lei. „Este argint sută la sută. Cumpăraţi mai multe, mai lăsăm şi la preţ”, a spus un vânzător, care, printre mărţişoarele de argint, avea şi nişte monede,  dar care erau cam ruginite.

Artiştii plastici

Foarte puţini sunt comercianţii care au muncit într-adevăr la mărţişoare, nu doar le-au ambalat. Un artist plastic, chiar dacă el nu se consideră aşa, este Robert Ene. Tânărul din Bolentin comercializează marfă deosebită, pe o tarabă mică. Nu şi-a permis o tarabă întregă, aşa că împarte locul cu un văr. „Autorizaţia a costat cam trei sute de lei, nu ne permiteam”, spune Robert Ene. Pentru cele 500-600 de mărţişoare câte spune că are, a muncit toată toamna şi toată iarna. „Munca a început din toamnă, când am adunat ghinde din pădure. Eu am pictat la ele toată toamna, până acum şi soţia a croşetat la corpuri şi pălărioare”, a spus Robert Ene. Din mâinile lor au ieşit nişte păpuşele compuse din corp croşetat, cu feţe frumos pictate pe ghinde de stejar. Păpuşelele costă 6 lei, iar feţele simple, doar ghinda cu o pălărioară, costă trei lei.

Mărţişoare goblen

Un alt vânzător care a muncit la mărţişoare, chiar din vara lui 2011, este Constantin Mihai, meşter popular din Zănoaga, aşa după cum se recomandă singur. Astfel, coşarii din Zănoaga sunt diferiţi de cei din China. „Coşarii îi fac din sârmă de telefon, sunt îmbrăcaţi în mohair negru şi au pălărioare din fetru roşu”, a explicat Constantin Mihai. Un astfel de coşar costă patru lei.

O altă mândrie a meşterului sunt goblenurile corşetate de soţia lui la gherghef. Sunt de formă rotundă, cât o acadea mai mare, bolduite de o margine de o altă culoare, şi au ţesute forme de coşari, ghiocei, gărgăriţe. Preţul unui mărţişor goblen este de cinci lei. Pe lângă acestea, omul a mai adus bucureştenilor mărţişoare din ceară sau din plastilină specială pentru arte plastice numită fimo. „Sunt foarte mulţi clienţi care apreciază mărţişoarele făcute manual şi ne caută pe alee an de an. Chiar şi aşa, vânzările sunt în scădere din cauza lipsei banilor, a crizei financiare”, a precizat Constantin Mihai.

Cât costă mărţişoarele la Ploieşti

Mărţişoarele sunt aceleaşi, doar comercianţii şi preţurile diferă. Preţurile sunt cam la jumătatea celor din Capitală. Cele mai ieftine costă un leu, în timp ce broşele care la Bucureşti costă în jur de 20-25 de lei, au un preţ de cel mult 15 lei. „Deocamdată nu este vânzare. Poate pe 29 să mai vindem ceva. Anul trecut, nu a fost vânzare. Am rămas cu foarte multe mărţişoare. Ce să facem, este criză, ne conformăm”, a spus un comerciant de mărţişoare din Ploieşti.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...