Piața mașinilor de lux second-hand se majorează pe fondul crizei semiconductorilor și a reglementărilor antipoluare

Oferta redusă de mașini de lux prin comparație cu cererea a generat o întârziere a livrărilor și îi împinge pe unii dintre cumpărători să se orienteze către piața second-hand.
Robert Stan - lun, 26 iul. 2021, 22:03
Piața mașinilor de lux second-hand se majorează pe fondul crizei semiconductorilor și a reglementărilor antipoluare

Despre criza de semiconductori existentă la nivel mondial se cunosc deja multe detalii. La fel și despre emisiile medii ale flotelor comercializate de marii producători. Cu toate acestea, un efect mai puțin așteptat al acestora se manifestă tot mai vizibil pe marile piețe auto mondiale: orientarea clienților de mașini de lux către piața mașinilor de ocazie.

Cei care au înțeles motivele și efectele crizei semiconductorilor cu care se confruntă încă de la finalul anului trecut industria auto înțeleg foarte ușor și că, în lipsa acestor mici componente, producătorii nu pot livra la timp numărul de mașini estimat la începutul anului.

În zona mașinilor de volum sunt deja cazuri, unul dintre ele fiind chiar marca Dacia, în care producătorii au ales să livreze clienților, cu acceptul acestora, mașini fără anumite componente mai puțin importante pentru siguranță precum sisteme de navigație sau de confort. Având în componență semiconductori, acestea urmează a fi instala ulterior livrării, imediat ce dealerii vor primi de la producător componentele respective.

Aparent ciudată, această decizie a fost luată tocmai pentru ca producătorii să poată livra clienților mașinile promise. Mai exact, păstrând pe vehicule sistemele electronice necesare deplasării și îndeplinirii normelor de siguranță, unii constructori de mașini au decis să renunțe, până la îmbunătățirea situației, la componentele mai puțin importante care implică semiconductori.

Situație chiar mai complicată în segmentul mașinilor de lux

Dacă în cazul mărcilor de volum o astfel de decizie a susținut, măcar parțial, ritmul livrărilor de vehicule, în cazul mașinilor de lux lucrurile sunt mai complicate. Pe deoparte, clienții unor astfel de mașini pentru care au plătit sume importante nu acceptă livrarea unui produs incomplet. Pe de alta, nici producătorii nu își permit să compromită ideea de mașină de lux prin livrarea acesteia fără întreaga pleiadă de sisteme electronice de comandă și control dorite de client. În plus, este limpede pentru oricine că o mașină de lux – cu o multitudine de echipamente – are în dotare mai mulți semiconductori decât una de volum.

Așa se face că, pe măsură ce cererea pentru mașini de lux a revenit la valorile antepandemie și chiar le-a depășit, multe mărci au anunțat deja că au vândut deja întreaga producție pentru mai multe luni de aici înainte. În cazul Lamborghini de exemplu, Stephan Winkelmann, directorul executiv al mărcii, a anunțat încă din iunie că, pentru următoarele zece luni, nu mai există loc în cataloagele de comenzi. În cazul Rolls-Royce clienții care lansează acum o comandă primesc ca dată de livrare, cel mai devreme, luna februarie a anului viitor.

Clienții de mașini de lux nu sunt dispuși să aștepte

În acest context unii dintre clienții de mașini de lux nu sunt dispuși să aștepte. Conform Bloomberg, un exemplu al acestei situații este cuplul de americani Gigi și Glenn Moss care au dorit să își facă unul altuia un cadou cu ocazia aniversării a 40 de ani de la căsătorie. Cum ambii au decis că este momentul să dețină pentru prima dată câte un Rolls Royce, iar comerciantul le-a explicat că au de așteptat minimum șase luni pentru a primi câte un SUV-uri Rolls-Royce Cullinan ei au decis să își mute atenția și banii către un Rolls-Royce Phantom alb și un Rolls-Royce Dawn roșu din flota de vehicule de lux second-hand a dealerului.

De altfel, tot mai mulți clienți se orientează acum către vehiculele din programul „Provenance” al celebrei mărci britanice deținută de grupul BMW. Acest program presupune comercializare de vehicule Rolls-Royce de ocazie cu vechime redusă, istoric complet certificat și stare tehnică impecabilă.

Numai că, odată cu creșterea cererii pentru mașini de lux second-hand au crescut, așa cum e normal într-o piață bazată pe cerere și ofertă, și prețurile. Conform analiștilor de la Edmunds.com, prețul mașinilor de lux de ocazie s-a majorat în ultimele luni, în medie, cu circa 30%. Mai mult chiar, Gerry Spahn, șef de comunicare pentru Rolls-Royce North America, a declarat pentru Bloomberg că prin programul Provenance erau vândute în trecut cel mult unu din trei vehicule Rolls-Royce. „Acum, circa 75% din vânzări se realizează prin acest program”. Prin urmare, în America de Nord trei din patru mașini Rolls-Royce vândute în acest an sunt second-hand.

Bentley și McLaren, în aceeași situație

În cazul Bentley vânzările de mașini de ocazie certificate s-au majorat cu 150% în 2021 față de 2020. La McLaren creșterea este mult mai mică, de doar 2%, însă în acest caz prețurile mașinilor de ocazie sunt chiar mai mari decât cele ale unei mașini noi. Nic Brown, președinte al McLaren North America a declarat că modelul McLaren 765LT se tranzacționează pe piața de mașini second-hand cu prețuri cu circa 40% mai mari decât în momentul achiziției vehiculului nou.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...