Potrivit celor mai recente prognoze ale IEA, cererea şi oferta mondială de gaze naturale ar urma să urce cu 1,6% pe an, până la 3,986 miliarde metri cubi în 2022, uşor peste estimările de anul trecut, care prognozau o creştere de 1,5% pe an.
Aproape 40% din creşterea cererii ar urma să vină numai din China, stimulată de politicile guvernamentale destinate îmbunătăţirii calităţii aerului prin utilizarea gazelor naturale în locul cărbunelui. De asemenea, IEA a citat cazul Marii Britanii unde politicile de mediu destinate stimulării tranziţiei de la petrol la gaze vor duce la o creştere cu opt miliarde metri cubi a consumului de gaze.
În rândul producătorilor de gaze naturale, IEA estimează că, în 2022, SUA vor fi responsabile pentru mai mult de 20% din producţia globală, cu o cantitate de 890 de miliarde de metri cubi.
‘Revoluţia gazelor de şist din SUA nu dă semne că ar pierde elan, iar efectele sale sunt amplificate acum de o a doua revoluţie a creşterii livrărilor de gaze naturale lichefiate’, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.
Conform estimărilor IEA, SUA sunt pe cale să devină al doilea mare exportator mondial de gaz natural lichefiat (GNL) până la finele lui 2022, imediat după Australia. Pe ansamblu, exporturile globale de GNL vor ajunge la 650 miliarde metri cubi până la finele lui 2022, comparativ cu 452 miliarde metri cubi în 2016. Din cantitatea totală, Australia va exporta 117,8 miliarde metri cubi de GNL pe an, urmată de SUA, cu 106,7 miliarde metri cubi pe an, şi Qatar, cu 104,9 miliarde metri cubi.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.