Piaţa neagră a ţigărilor a depăşit 2,8 miliarde de lei în 2017. România este cea mai afectată ţară din Europa Centrală şi de Est – studiu
Peste 4,3 miliarde de ţigarete au fost vândute în 2017 pe piaţa neagră din România iar demersurile autorităţilor în ceea ce priveşte traficul ilicit de ţigarete s-a concretizat în capturi totale de aproximativ 150 de milioane de ţigarete de contrabandă care au fost împiedicate să ajungă pe piaţa neagră, subliniază sursa citată.
‘Pentru o ţară de graniţă a Uniunii Europene, cum este România, lupta cu reţelele de contrabandă trebuie să fie o preocupare constantă, altfel, aşa cum a demonstrat 2017, eforturile autorităţilor dau doar rezultate de moment. Dacă în prima jumătate a anului nivelul contrabandei începuse să scadă, datorită operaţiunilor SCUT ale Direcţiei Generale a Vămilor, imediat ce acestea au încetat piaţa a fost din nou inundată cu ţigări de contrabandă’, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.
Website-ul ‘stopcontrabanda.ro‘ a fost lansat în primăvara anului trecut de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări, pentru a veni în sprijinul autorităţilor cu o evidenţă a capturilor şi a zonelor cele mai afectate de traficul ilicit şi pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii.
‘România este cea mai afectată ţară din Europa Centrală şi de Est de fenomenul contrabandei şi una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană. Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România’, se arată în comunicatul BAT.
România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
În ultimii 8 ani (2010-2017) statul român a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei, subliniază documentul.
Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.
Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.