Piaţa obligaţiunilor emise de companii s-a înjumătăţit în august, la minimul ultimilor 5 ani
Companiile cu rating de credit recomandat investiţiilor pe termen lung („investment grade”) au atras de la începutul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligaţiuni, cel mai scăzut nivel din 2008, faţă de peste 121 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Declinul este o consecinţă a semnalelor transmise de Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativă începând din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligaţiuni din piaţă de către banca centrală în cuantum de 85 miliarde de dolari pe lună.
Preşedintele băncii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anunţat încă din luna mai primele detalii legate de reducerea programului. De atunci, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, faţă de 1,61% la începutul lunii mai, potrivit Financial Times (FT).
Creşterea randamentului obligaţiunilor reduce valoarea acestora, astfel că investitorii caută să acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed.
Piaţa obligaţiunilor corporative a crescut puternic în prima parte a anului, apogeul fiind atins în aprilie, când Apple a emis titluri de 17 miliarde de dolari pentru a finanţa un plan de răscumpărare de acţiuni.
Emisiunile au început să scadă începând din luna mai, cel mai abrupt declin fiind înregistrat pe pieţele emergente, unde monedele şi acţiunile au coborât puternic în ultimele săptămâni pe fondul ieşirilor de capital.
Bancherii argumentează însă că piaţa americană s-a menţinut relativ robustă, inclusiv ca urmare a repatrierii unei părţi a capitalului retras de pe pieţele emergente. Totodată, ei consideră că activitatea mai puţin intensă din Europa este o urmare a concediilor pe timpul verii.
Băncile sunt optimiste că luna septembrie va aduce o accelerare a emisiunilor de obligaţiuni, mai ales în SUA şi Europa.