Firma de cercetare de piaţă Canalys a anunţat miercuri că livrările de calculatoare persoanele au crescut cu 9,4% până la 62,7 milioane de unităţi în primul trimestru al acestui an. Este vorba de cel mai puternic ritm de creştere înregistrat după primăvara lui 2021, când restricţiile sanitare au stimulat cererea pentru produse electronice care să permită lucrul şi joaca de acasă. Creşterea a fost una deosebit de pronunţată pe piaţa din SUA, însă analiştii au avertizat că cererea consumatorilor finali este în mare parte stabilă, astfel că cifrele din trimestrul al doilea vor arăta o scădere.
„Pe măsură ce vor intra în vigoare următoarea rundă de tarife mai mari, care vizează şi mai multe ţări, impactul direct şi indirect ameninţă revenirea pieţei globale de PC-uri. În următoarele trimestre din acest an este posibil să vedem o încetinire”, susţin analiştii de la Canalys.
Săptămâna aceasta consumatorii americani s-au îndreptat spre magazinele Apple pentru a cumpăra un telefon iPhone înainte de orice majorări de preţuri care ar putea apărea ca urmare a intrării în vigoare a tarifelor anunţate de Trump. Printre aceste tarife se numără unele de 104% la produsele exportate de China spre SUA, ceea ce afectează o mare parte din producţia de telefoane iPhone precum şi numeroase modele de laptop-uri produse de firme precum Lenovo, Dell şi HP Inc. Toate aceste companii fac eforturi de a-şi diversifica operaţiunile de asamblare dincolo de China însă locaţiile alternative, precum Vietnamul, se confruntă şi ele cu tarife de până la 46% la produsele exportate spre SUA.
„Chiar dacă aceste importante ţări producătoare au fost vizate de tarife, nivelul tarifelor lor este relativ competitiv cu cel impus Chinei. Aceste ţări şi-au exprimat disponibilitatea de a negocia, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca, în cele din urmă, tarifele să fie reduse sau chiar eliminate, în timp ce China a răspuns rapid cu o nouă rundă de tarife”, spune analistul Canalys, Ben Yeh.
Potrivit analiştilor, în primele trei luni ale acestui an livrările de notebook-uri au crescut cu 10% în ritm anual până la 49,4 milioane unităţi, în timp ce livrările de PC-uri de tip desktop au crescut cu 8%, până la 13,3 milioane de unităţi.
În rândul producătorilor, Lenovo şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa globală a PC-urilor, cu 15,2 milioane de notebook-uri şi desktop-uri livrate în primul trimestru, în creştere cu 11% în ritm anual. Pe locul al doilea este HP, ale cărui livrări au crescut cu 6%, până la 12,8 milioane de unităţi. După mai multe trimestre de declin, Dell a reuşit să înregistreze o creştere de 3%, în condiţiile în care a livrat 9,5 milioane de unităţi în primul trimestru. Apple şi-a asigurat locul patru graţie unei creşteri de 22% a livrărilor până la 6,5 milioane de unităţi.
Sursa foto: Dell.com