Piaţa PC-urilor tradiţionale a înviat în 2019 şi a trecut pe creştere după opt ani de contracţie

Piața mondială a PC-urilor tradiționale, inclusiv computere desktop, notebook-uri și stații de lucru, a încheiat anul 2019 cu o creștere în cel de-al patrulea trimestru de 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform rezultatelor preliminare ale International Data Corporation (IDC). Livrările globale pe parcursul trimestrului au depăşit așteptările prognozate la puțin sub 71,8 milioane de unități, şi a fost cel mai mare volum de de vânzări înregistrat într-un singur trimestru din ultimii patru ani (T4 2015).
Lidia Neagu - joi, 16 ian. 2020, 20:56
Piaţa PC-urilor tradiţionale a înviat în 2019 şi a trecut pe creştere după opt ani de contracţie

Per total, livrările globale au crescut cu 2,7% în 2019, la 266,69 milioane de unităţi, primul an complet de creștere din 2011, când piața a crescut cu 1,7%.

De asemenea, şi compania Gartner anunţă o creştere de 2,8% în T4 2019 faţă de acelaşi interval din 2018 (70,6 milioane unităţi), iar pentru întreg anul 2019, compania de cercetări de piaţă estimează un volum global de 261 milioane unităţi, în creştere cu 0,6% faţă de 2018.

„Anul trecut a fost unul sălbatic în lumea PC-urilor, ceea ce a avut ca rezultat o creștere impresionantă a pieței, care, în cele din urmă, a încheiat cei șapte ani consecutivi de contracție”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului, cu IDC’s World Mobile Device Trackers. „Piața va avea în continuare provocări, dar anul acesta a fost un semn clar că cererea de PC-uri este încă acolo”.

Mikako Kitagawa, analist senior principal la Gartner, spune că piaţa a trecut pe creştere datorită cererii de afaceri pentru actualizările Windows 10, în special în SUA, EMEA și Japonia.

„Ne așteptăm ca această creștere să continue și în acest an, chiar și după ce suportul pentru Windows 7 se va încheia în această lună, deoarece multe companii din regiuni emergente, cum ar fi China, Eurasia și Asia / Pacific în curs de dezvoltare nu şi-au actualizat încă computerele”, spunne analistul Gartner.

Dincolo de cifrele diferite, Gartner și IDC s-au pus de acord cu privire la clasamentul companiilor care au vândut cele mai multe PC-uri, şi anume Lenovo, HP, Dell, Apple şi Acer. Ordinea este aceeași atât pentru ultimul trimestru, cât și pentru întreg anul trecut.

Lenovo și-a menținut prima poziția pe piața mondială a calculatoarelor și și-a extins cota de piaţă în detrimentul HP Inc. Cu excepția regiunii Asia / Pacific, Lenovo a înregistrat o creștere de la an la an în toate regiunile. Doar în Statele Unite, livrările pe desktop ale Lenovo au crescut cu peste 30% comparativ cu un an în urmă.

Potrivit Gartner, livrările de computere din EMEA au crescut anul treuct cu 3,6% faţă de anul anterior, până la 21 de milioane de unități, trimestrul patru din 2019 marcând al doilea trimestru consecutiv de creștere a livrărilor pe măsură ce cererea regională se îmbunătățește. În Europa de Vest, actualizarea necesară pentru Windows 10 a depășit orice incertitudine legată de Brexit. 

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...