Astfel, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane lei, restul până la totalul clasei A10 (1,022 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a urcat cu circa 4,65%.
La 31 martie 2019, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 33%), respectiv 12 luni (33%).
Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut uşor, cu aproximativ 3%, în trimestrul I al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 609 lei.
Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele trei luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu trimestrul I din anul precedent cu 9%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14%.
În primele trei luni din anul 2019, asigurătorii RCA, autorizaţi şi supravegheaţi de ASF, au încheiat un număr de 63.464 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5.980.405 lei.
Conform ASF, la 31 martie 2019, numărul de contracte în vigoare aferente asigurărilor obligatorii de locuinţe a crescut cu circa 1%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 2%. În acelaşi timp, indemnizaţiile brute plătite au crescut semnificativ, cu 417%. Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe au înregistrat, pe parcursul primului trimestru al anului 2019, o creştere de aproximativ 6%, comparativ cu primul trimestru din anul precedent. Indemnizaţiile brute plătite au înregistrat o majorare de circa 29%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 3%.
Asigurările de sănătate au cumulat, la finalul trimestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 93,1 milioane lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018: primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au fost în sumă de 62,5 milioane lei, în creştere cu aproximativ 14% şi au reprezentat circa 67% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate; primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă au atins valoarea de 30,6 milioane lei, în creştere circa 33%.