Conform cercetării, valoarea totală anuală a pieţei de restaurante în cinci dintre cele mai mari oraşe din România s-a ridicat la 7,24 miliarde de lei.
Studiul mai relevă că 45% dintre români nu optează pentru oferte atunci când mănâncă la restaurant, iar peste 20% dintre aceştia preferă meniurile de tip combo (mâncare plus băutură/desert).
Jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că valoarea consumaţiei pe care o achită la o ieşire la restaurant este cuprinsă între 30 şi 50 de lei şi că, în general, valoarea produselor este considerată ca fiind una acceptabilă.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (52%) mănâncă în oraş sau comandă mâncare acasă, iar, din totalul populaţiei de peste 18 ani, 87% dintre bucureşteni (81% din provincie) au luat masa în oraş sau au comandat mâncare acasă cel puţin o dată în ultimele şase luni.
Studiul a fost realizat de Hospitality Culture Institute, fiind un proiect implementat în sistem crowdfunding, la care au participat mai multe branduri importante din industria Horeca, precum grupurile Fratelli, City Grill, KFC, Coca-Cola, hipMenu, KZ Creative, Acvamarin Seafood, Trenta Pizza şi Jerry’s Pizza. Statistica a cuprins o analiză a pieţei de sitting (restaurante cu mese) şi una a pieţei de delivery (livrare la domiciliu).
În timp ce studiul sitting a fost realizat în decurs de o lună după un mecanism CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cel pentru zona delivery a fost întocmit prin tehnici de customer experience şi journey methodology.
Studiul a cuprins circa 800 de persoane cu vârsta de peste 18 ani care au luat masa în oraş în ultima jumătate de an, în cinci oraşe româneşti de referinţă (Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi).