Piaţa rezidenţială din Cehia traversează un nou boom

Piaţa imobiliară din Cehia traversează un nou boom şi a revenit aproape de nivelurile record înregistrate în 2007, vârful din perioada premergătoare crizei, după reducerea puternică a dobânzilor la creditele ipotecare, care au ajuns în iunie la o medie de 2,95%, potrivit unei analize Bloomberg.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 11:35
Piaţa rezidenţială din Cehia traversează un nou boom

Banca centrală a Cehiei a redus dobânda cheie până aproape de zero, facilitând cea mai puternică creştere din 2007 a pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare, în pofida dificultăţilor din alte părţi ale Europei.

Potrivit analiştilor, boom-ul actual poate fi considerat mai degrabă o vânătoare de credite ipotecare ieftine şi nu un balon speculativ, deoarece cumpărătorii caută în general locuinţe, şi nu proprietăţi pe care să le vândă ulterior la preţuri mai ridicate.

Dobânda medie la creditele ipotecare din Cehia a coborât în iunie la un minim istoric de 2,95%, faţă de 3,61% la jumătatea anului trecut, potrivit companiei de consultanţă Fincentrum Hypoindex. În prima parte a anului 2008, dobânzile se apropiau de 6%.

Spre comparaţie, dobânzile medii la creditele ipotecare în forinţi ungureşti sau lei româneşti depăşesc 8%, în timp ce în Ucraina ratele sunt mai mari de 20%, notează Bloomberg.

„Nu ne aşteptam la un asemenea salt al tranzacţiilor în prima parte a acestui an. Nu ne-am fi imaginat că vom reveni vreodată aproape de recordurile din 2007”, comentează directorul general al Hypotecni Banka, cel mai mare creditor ipotecar din Cehia.

Băncile din Cehia au acordat în prima jumătate a anului 45.543 de credite ipotecare, în valoare totală de 74,3 miliarde coroane (2,9 miliarde euro), faţă de 35.780 credite în valoare de 59,8 miliarde coroane în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit Hypoindex. În primul semestru al anului 2007, vârful istoric al pieţei cehe, băncile au acordat 45.505 credite ipotecare, în valoare de 75,7 miliarde coroane.

„Dobânzile scăzute reprezintă numai unul dintre motivele pentru care ne merge bine. Preţurile proprietăţilor s-au menţinut relativ stabile în ultimii ani şi nu vedem un balon speculativ pe piaţă”, comentează şeful Hypotecni Banka, instituţie de credit cu active de aproape 8 miliarde euro la finele anului trecut, controlată de grupul belgian KBC.

Dobânda de politică monetară practicată de banca centrală a Cehiei este de 0,05%, faţă de o dobândă cheie de 0,5% stabilită de Banca Centrală Europeană la nivelul zonei euro.

Industria prelucrătoare din Cehia a crescut în iulie pentru cea de-a patra lună consecutiv, iar economia a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea, după o perioadă prelungită de recesiune.

„Încrederea s-a îmbunătăţit, iar piaţa imobiliară este considerată din nou o investiţie bună, în parte şi pentru că nu prea există alternative în acest moment. În prezent, cumpărătorii nu se aşteaptă să obţină profit prin vânzarea apartamentului peste doi ani. Proprietăţile reprezintă mai degrabă o zonă de siguranţă”, explică un director al companiei de brokeraj Jones Lang LaSalle.

El estimează că vânzările de apartamente noi din Praga ar putea creşte cu până la 15% în acest an, mai ales datorită preţurilor avantajoase de la marginea capitalei faţă de nivelurile din 2007-2008.

Odată cu reducerea dobânzilor, vânzările de apartamente noi au ajuns să depăşească ritmul în care se construieşte în Praga.

„Piaţa cehă este pregătită pentru mai multe proiecte rezidenţiale. Unele proprietăţi noi se vând foarte bine, chiar şi cele cu dotări de bază”, a declarat pentru Bloomberg Doron Klein, directorul general al AFI Europe Cehia.

AFI, cu activităţi în principal în zona proprietăţilor comerciale şi de birouri, deţine active în şapte state est-europene, printre care şi România.

Reprezentanţii băncii Ceska Sporitelna estimează că dobânzile la credite ipotecare ar putea creşte cu 0,2-0,3 puncte procentuale în a doua jumătate a acestui an, dar nu se vor apropia prea curând de nivelurile din 2008, de aproape 6%.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...