Piaţa rezidenţială, înghețată. A fost atins un nou prag minim

Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a doua lună a anului, 986 euro/mp util, este cu 13 euro/mp util mai mică decât cea din luna ianuarie, aceasta fiind totodată cea mai mică valoare medie atinsă de preţurile apartamentelor din ţara noastră, de la începutul crizei încoace.
Economica.net - joi, 01 mart. 2012, 08:59
Piaţa rezidenţială, înghețată. A fost atins un nou prag minim

București

Luna februarie a adus multă linişte pe sectorul rezidenţial în majoritatea oraşelor analizate, interesul cumpătătorilor în general dar şi numărul vizitelor efectuate fiind foarte redus. Cu excepţia Timişoarei, indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a înregistrat valori în scădere pe linie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.034 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 4,6% mai mici.

«  Vremea de afară a îngheţat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat în cursul lunii ianuarie, dar şi interesul cumpărătorilor, reducând numărul vizitelor considerabil. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Bucureşti, unde apartamentele s-au ieftinit în medie cu 2% în doar 30 de zile. La nivel naţional, asistăm la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani», subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna februarie, o valoare medie de 1.148 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în scădere cu 2% faţă de luna precedentă, aceasta fiind totodată cea mai mică valoare înregistrată la nivelul Bucureştiului, din 2008 încoace. Tendinţa de scădere accentuată a fost resimţită pe ambele segmente de apartamente, nou şi vechi.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna februarie la valoarea de 1.338 euro/mp util, în scădere cu 2,1% faţă de luna ianuarie 2011, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.366 euro. În comparaţie cu februarie 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală rămâne în continuare cu 1% mai ridicat. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit în ultimele 30 de zile cu 3,4%. Preţul apartamentelor noi cu două camere a înregistrat însă o creştere de 1,1% în februarie, în timp ce garsonierele s-au ieftinit uşor.

Luna februarie a adus modificări de preţuri şi în cazul apartamentelor vechi din Capitală. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.067 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,6% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 2,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atingându-se astfel şi pe acest segment un nou prag minim. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor care s-au ieftint cu peste 3 procente, dar şi al apartamentelor cu patru camere al căror preţ a scăzut cu 2,2% în ultimele 30 de zile. Preţul unităţilor vechi cu două camere a continuat să scadă şi în februarie (-0,7%), iar apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,9%.

 

Braşov

Preţurile apartamentelor din Braşov au avut o evoluţie în scădere, în ultimele treizeci de zile. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna februarie, o valoare de 858 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,9% mai puţin decât în luna ianuarie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 1,2% mai mic. Totuşi, preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a crescut în ultimele treizeci de zile cu 0,6%, de la 876 euro/mp util până la valoarea de 881 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna februarie a ajuns la o medie de 856 euro/mp, cu 1% mai puţin decât în ianuarie.

În luna februarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftint cu 1%, preţul acestora coborând de la 865 euro/mp util până la o valoare medie de 856 euro/mp util. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult în a doua lună a anului, cu 1,8%. De asemenea, preţul apartamentelor cu trei camere s-a ajustat cu -0,7% în acest interval. În schimb, preţul cerut pentru apartamentele cu două camere, pentru care cererea se menţine la un nivel ridicat, a stagnat în februarie.

 

Cluj-Napoca

După o corecţie de 0,8% înregistrată în prima lună a anului, în februarie, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au scăzut din nou, de data aceasta cu 0,6%. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru luna februarie are o valoare medie de 934 euro/mp util. O valoare mai mică decât aceasta, de la începutul crizei şi până în prezent, a fost înregistrată doar în octombrie 2011. Valoarea actuală este cu 5,6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă la nivel de oraş înregistrată în ţară. Scăderea de preţ continuă să fie mai accentuată pe segmentul nou, unde preţul mediu cerut a suferit o contracţie de 1,1% în ultimele treizeci de zile, ajungând la valoarea de 877 euro/mp util. Faţă de anul trecut, pe acest segment înregistrăm o diferenţă de 9,6%.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 978 euro/mp util, în a doua lună a anului. Această valoare este cu 2,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Pe categorii de apartamente, variaţiile de preţ sunt foarte asemănătoare. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu două camere, a fost constatată o scădere de preţ de 0,4%, respectiv 0,5%, iar la apartamentele cu trei camere, scăderea înregistrată a fost de 0,3%. Valoarea actuală a preţurilor medii cerute este apropiată de cea înregistrată la începutul anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 3,1%, fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere.

 

Constanţa

Preţurile apartamentelor scoase la vânzare în Constanţa au înregistrat o uşoară scădere, de 0,5%, în luna februarie, Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul oraşului atingând valoarea de 917 euro/mp util. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scăzut cu 1,4% de la 944 euro/mp util până la 931 euro/mp util. Tendinţa de scădere nu s-a manifestat însă la fel de accentuat în cazul apartamentelor vechi. Preţul mediu pe metru pătrat util în acest caz a înregistrat, în luna februarie, o scădere de 0,4%, atingând valoarea de 914 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa rămân, în medie, cu doar 3% mai mici.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,4% în luna februarie, atingând valoarea de 914 euro/mp util, cu 2,5% mai mică decât în urmă cu 12 luni. În acest început de an, scăderi mai mari de preţ au fost înregistrate la garsoniere: -5,9%, dar şi la apartamentele vechi cu două camere: -2%. Preţul mediu solicitat în cazul unităţilor cu trei camere a înregistrat însă o creştere de peste 3% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul garsonierelor care sunt cu 4,5% mai ieftine în prezent.

 

Timişoara

Anul continuă într-un mod optimist pentru proprietarii din Timişoara, cel mai mare oraş din vestul ţării fiind singurul dintre cele analizate unde preţurile apartamentelor au crescut în februarie. Este vorba despre o creştere de 1%, tonul fiind dat de evoluţia segmentului nou. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată pentru cea de-a doua lună a anului, 821 euro/mp util, este cu 2,1% peste valoarea din urmă cu 12 luni. Diferenţa este mai mare în cazul unităţilor noi care, cu o valoare medie de 909 euro/mp util, sunt cu 7% mai scumpe decât acum un an. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vânzare a scăzut de la 803 euro/mp util, la 801 euro/mp util.

In februarie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 801 euro, cu 0,2% mai puţin decât în prima lună a anului, respectiv cu 0,5% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele vechi cu două camere, dar mai ales garsonierele au înregistrat creşteri de preţ (peste 3%). Preţul unităţilor cu trei camere, însă, s-a contractat cu 0,8%. În comparaţie cu luna februarie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între -4,4% în cazul garsonierelor şi +4% în cazul unităţilor cu trei camere.

 

Metodologie

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Ploieşti.

Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...