Piaţa rezidenţială, între „construieşte şi vei vinde!” şi scăderea cu 8% a vânzărilor
Cea mai mare parte a acestor locuințe au fost livrate de către dezvoltatori în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România: București, Cluj – Napoca, Timișoara, Constanța, Sibiu, Iași și Brașov.
Datele SVN România arată că în fiecare din aceste orașe și în localitățile limitrofe se finalizează anual peste 2.000 de unități, cu excepțiile București și Cluj – Napoca, singurele piețe unde dezvoltatorii livrează peste 5.000 de locuințe în fiecare an.
Din celelalte orașe reședință de județ din România, doar Oradea are potențialul de a trece în viitorul apropiat de 1.000 de locuințe finalizate anual, în timp ce Craiova, Târgu–Mureș, Pitești și Ploiești sunt singurele orașe în care se pot preda anual mai mult de 500 de locuințe potrivit ritmurilor actuale de livrări.
Scade numărul de tranzacții
Dacă livrările și-au păstrat tendința ascendentă și în 2018, pe fondul evoluțiilor pozitive din perioada 2014 – 2017, numărul de tranzacții încheiate la nivel național a scăzut cu aproape 8% față de anul anterior.
Evoluțiile negative lunare s-au înregistrat în special în al doilea semestru al anului 2018, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), singura mare piață rezidențială care nu a înregistrat o scădere a tranzacțiilor fiind Brașovul. Scăderea tranzacțiilor din a doua parte a anului 2018 poate fi explicată în special printr-un sentiment general de incertitudine și așteptare, pe fondul majorării rapide a dobânzilor cauzată de creșterea indicatorului ROBOR, climatul general economic fiind însă unul pozitiv.
Datele SVN România arată că valoarea ratei mediei lunare pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București a crescut cu circa 30% în decurs de 18 luni, între iulie 2017 și finalul lui 2018, în timp ce salariul mediu pe economie s-a majorat cu aproape 20% în aceeași perioadă.
Veniturile se păstrează la un nivel satisfăcător, raportul dintre salariul mediu si rata medie este printre cele mai bune din ultimii ani și există în continuare segmente de piață și zone unde cererea depășește oferta existentă.
Dar, „construiește și vei vinde” nu va mai fi însă și în 2019 deviza după care piața rezidențială locală va funcționa. Dezvoltatorii vor trebui să își întocmească planurile de business mult mai temeinic, să livreze produse cu adevărat calitative, adaptate corect segmentului de cerere țintit și să aibă o strategie de vânzări perfect realizată, adesea foarte flexibilă la schimbările repetate din piață.