Piaţa românească de carduri este estimată la 14 milioane de euro pe an

Economica.net
01 06. 2012
carduri1_88354200

‘În România, piaţa cardurilor este estimată la 14 milioane de euro pe an, sumă din care aproximativ 800.000 de euro reprezintă carduri de fidelitate’, a afirmat Gina Anastasiu.

Implicată în dezvoltarea primelor proiecte de acest gen de pe piaţa românească, Supercard a venit în cei peste 12 ani de activitate cu soluţii personalizate nevoilor clienţilor companiei şi realităţilor din Români, scrie Agerpres.

Compania dezvoltă peste 100 de programe de fidelitate complexe ce aduc permanent provocări noi. Orice soluţie de fidelizare îşi găseşte un răspuns, o aplicaţie potrivită care să asigure succesul unui business. Programele de fidelitate au cunoscut un real succes pe parcursul anului 2011, cu precădere în America de Nord şi Europa, când au fost produse peste 1,7 miliarde de carduri de loialitate, cu o valoare estimată la 395 de milioane de dolari americani.

Cardul de fidelitate, principalul element al programului, este cel care deschide comunicarea cu clienţii, primul pas în crearea unei relaţii personalizate între cel ce oferă şi cel care primeşte.

Pentru companii, cardul de fidelitate este modalitatea prin care se pot strânge, printre altele, informaţii despre comportamentul de cumpărare al clienţilor, intervalul de timp la care revin, obiceiuri specifice, care sunt cel mai des achiziţionate produse sau servicii.

Toate aceste informatii sunt gestionate de un produs software, o aplicaţie dezvoltată individual pentru fiecare program de fidelitate în parte. Baza de date creată astfel va sugera direcţia în care se poate dezvolta relaţia cu clienţii, modalităţi de stimulare a revenirii acestora şi răsplătirea cumpărătorilor fideli. De asemenea, reducerea costurilor de marketing printr-o segmentare şi o targetare atentă a clienţilor reprezintă un avantaj.

Alături de carduri şi software, alte elemente ale programului de fidelitate pot fi dezvoltate personalizat. Este vorba despre serviciile de Direct Mailing, Call Center, şi SMS Marketing.

Implementarea unui program de fidelitate aduce deci clienţi noi, îi apropie pe cei deja existenţi şi dezvoltă o bază de date ce va fi un puternic suport în gândirea strategiilor de marketing şi publicitate, potrivit Supercard.

Programul de fidelizare aduce însă numeroase avantaje şi pentru clienţi. Aceştia reacţionează în primul rând la mecanismul de recompensare, mecanism pe care trebuie să îl simtă gândit special pentru ei. Cumpărătorii trebuie să nu depună un efort suplimentar mare pentru a obţine beneficiile, iar timpul în care le sunt acordate trebuie să fie unul rezonabil.

Conform sursei citate, în cazul unora dintre programele de fidelizare, avantajelor materiale oferite li se adaugă şi beneficiile emoţionale rezultate din apartenenţa la un anumit grup, beneficii care sunt asociate în general cardurilor de membru.