Piaţa românească de leasing operaţional a stagnat în 2013, la aproximativ 200 milioane euro

Piaţa românească de leasing operaţional a stagnat în anul 2013 şi s-a cifrat la aproximativ 200 milioane de euro, totalizând circa 41.500-42.000 de autovehicule în administrare la companiile de profil, estimează directorul general al companiei LeasePlan România, Bogdan Apahidean.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 10:56
Piaţa românească de leasing operaţional a stagnat în 2013, la aproximativ 200 milioane euro

În 2014, piaţa locală de leasing operaţional ar putea înregistra o creştere moderată, de până la 5%, dacă ‘mediul economic o va permite, iar cel politic nu va face surprize’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al LeasePlan România.

Datele despre evoluţia pieţei în 2013 vor fi comunicate de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional /ASLO/ spre sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

LeasePlan România este cea mai mare societate pe piaţa locală de profil, cu o cotă de piaţă estimată la 17-18%. Compania a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 41 de milioane de euro, în creştere cu aproximativ 3,5% faţă de 2012 şi are în administrare peste 9.100 de autovehicule, mai multe cu 20% faţă de finalul anului 2012.

Valoarea portofoliului de autovehicule LeasePlan România a ajuns la peste 77 milioane de euro, în urcare cu 8% faţă de anul precedent.

Potrivit lui Bogdan Apahidean, anul 2013 a fost marcat de o lipsă de cerere pe piaţa de leasing operaţional, în contextul dificultăţilor economice şi modificărilor legislative, iar în prima jumătate a anului trecut nu au existat aproape deloc licitaţii pentru management de flote auto. Compania a recuperat însă în ultimul trimestru al anului, când a încheiat contracte de flote auto cu doi clienţi mari, din domeniul energetic şi din sectorul de retail (FMCG – Fast Moving Consumer Goods n.a.), pentru flote de câte 600-700 de autovehicule.

Anul trecut, LeasePlan România a investit 28 de milioane de euro în peste 2.300 de autovehicule achiziţionate, iar din totalul portofoliului de autovehicule, peste 85% sunt în sistem ‘full operational leasing’, iar pentru restul se asigură doar servicii de administrare a flotei.

Practic, achiziţiile companiei au reprezentat peste 2% din înmatriculările de autoturisme şi utilitare uşoare din România.

Cele mai multe autovehicule din portofoliul LeasePlan România sunt modele Dacia, Ford, Nissan, Toyota, iar vehiculele premium, cele de peste 30.000 de euro, reprezintă 2% din total, a precizat Apahidean.

În portofoliu se află şi automobile precum Audi A6, Mercedes E Klasse, Range Rover sau BMW seria 5, pentru managementul unor companii multinaţionale. În portofoliul de clienţi LeasePlan, care depăşeşte 200 de companii, în special din domeniul energetic, IT&C, retail, nu se află nicio companie de stat. Cel mai mare client este compania OMV Petrom. În 2013, compania a atras 44 de clienţi noi.

Pentru 2014, LeasePlan estimează o cifră de afaceri de 45 milioane euro, în creştere cu 10%, şi are un plan de investiţii de 35 de milioane de euro pentru achiziţia a 3.000 de maşini.

LeasePlan România ar urma să devină astfel prima companie de leasing operaţional din România care va avea în administrare peste 10.000 de autovehicule.

LeasePlan este o companie olandeză, care activează în 32 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Prețul gazelor naturale a crescut din nou pe piața spot de la București, pe fondul vremii reci și a reducerii volumelor din depozite. Volumele tranzacționate la preț mare sunt și ele în......
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanţii de securitate
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei ...
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că Washingtonul a fost clar că se aşteaptă "ca ...
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 kWh, de la 1 aprilie – nouă opțiune pe masă după eliminarea plafonării prețurilor
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 ...
O propunere de protejare a consumatorilor casnici de energie electrică după data de 1 aprilie, moment de la care nu se ...
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au "obligaţia" să obţină un loc la masa ...