Piaţa serviciilor medicale private a crescut în 2017 cu 12% – analiză

Piaţa serviciilor medicale private este unul dintre cele mai dinamice sectoare de business din România, după ce a avansat, în 2017, cu 12% faţă de anul anterior, conform unei analize realizate de Mediprice, un comparator de servicii medicale din România.
Economica.net - lun, 21 mai 2018, 12:10
Piaţa serviciilor medicale private a crescut în 2017 cu 12% - analiză

În prezent, valoarea acestui segment de servicii este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, cu o creştere medie anuală de 9,5% produsă în perioada 2011-2016. Primele cinci lanţuri private din România au realizat, anul trecut, o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 400 de milioane de euro.

‘Dinamica deosebită a pieţei arată o creştere semnificativă a cererii populaţiei pentru servicii medicale private. La această evoluţie au contribuit, în ultimii ani, instabilitatea sectorului public de sănătate şi creşterea venitului disponibil al clasei de mijloc. Din păcate, România este ţara cu unul dintre cele mai reduse volume ale informaţiilor din domeniul serviciilor medicale, atât din perspectiva pacienţilor, cât şi a furnizorilor. Acest lucru afectează evoluţia sectorului public, dar şi a celui privat’, a declarat Eliza Pintilie, director general Mediprice, realizatorul analizei.

În perioada 2011-2016, numărul spitalelor private din România s-a dublat, ajungând la peste 200 de unităţi. Pe de altă parte, numărul spitalelor publice a scăzut semnificativ, în urma închiderii a 67 de unităţi la 1 aprilie 2011. În acelaşi timp, numărul centrelor medicale private a crescut de trei ori, până la peste 600 de unităţi în 2016. Potrivit Elizei Pintilie, inclusiv nivelul ridicat al ‘plăţilor din buzunar’ în unităţile de stat a contribuit la dezvoltarea pieţei private, îngreunând accesul populaţiei la serviciile publice de sănătate.

În 2015, plăţile informale au ajuns, pentru prima dată, la 21% din volumul total al cheltuielilor pentru asistenţa medicală în România, faţă de o medie UE de 15%.

‘În acest context, românii valorizează tot mai mult serviciile private, unde aspectul general al unităţii sanitare, reputaţia acesteia, experienţa medicilor, aparatura de ultimă generaţie şi relaţia cu pacientul sunt criterii de performanţă. Un plus ar fi ca nivelul de digitalizare al pieţei să crească: întreaga ofertă de servicii să fie vizibilă, tarifele – transparente şi să poată fi accesate rapid, printr-un simplu click’, a precizat reprezentanta Mediprice.

Utilizatorii români de internet generează, lunar, aproximativ 200.000 de căutări ale sintagmei ‘analize medicale’. Potrivit rapoartelor de cercetare a pieţei, compararea preţurilor şi a ofertelor este un pas esenţial în decizia de cumpărare a utilizatorilor online în întreaga lume. Doar în 2014, jumătate dintre clienţii online la nivel mondial au folosit cel puţin o dată comparatoarele de preţuri în detrimentul navigării directe pe un anumit site.

Mediprice este primul comparator de servicii medicale din România, disponibil de la începutul acestui an pentru utilizatorii şi furnizorii de servicii medicale private.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...