“La data de 21 decembrie 2018, autoritățile de reglementare ANRE, BnetzA, E-Control, ERU, HEA, URSO și URE au solicitat, printr-o scrisoare comună adresată operatorilor de transport și de sistem și operatorilor pieței de energie electrică desemnați din statele vizate, inițierea proiectului interimar pentru cuplarea piețelor pe baza NTC, între DE, AT, PL și 4MMC (Proiectul DE-AT-PL-4MMC), pentru a dezvolta în continuare integrarea regională a piețelor pentru ziua următoare.
Proiectul DE-AT-PL-4MMC – dacă va fi implementat – va avea ca finalitate fuzionarea cooperării 4MMC cu proiectul MRC (Cuplarea multi-regională) și va reprezenta un pas important pentru extinderea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare, prevăzută de legislația europeană”, se arată într-un comunicat al ANRE.
Piaţa spot de energie electrică din România (Piaţa pentru Ziua Următoare) este cuplată cu cea din Ungaria, Slovacia şi Cehia (4MMC). Cuplarea prin preţ a regiunilor permite tranzacţii cu energie pe piaţa spot între diferite ţări, în condiţii de transparenţă crescută, şi oferă o tendinţă de uniformizare a preţurilor: energia din pieţele mai ieftine va avea tendinţa să fie tranzacţionată pe pieţele cu preţuri mai mari.
Astfel, pe piaţa spot din România se va putea cumpăra energie mai ieftină din Germania, de exemplu.
Avantajul pentru consumatori se poate însă dovedi un dezavantaj pentru producători, în condiţile în care România începe să aibă deficit de generare în raport cu consumul, preţurile producătorilor români cresc, iar odată cu ele cresc şi importurile de energie mai ieftină.
“În opinia autorităților de reglementare DE-AT-PL-4MMC, Proiectul DE-AT-PL-4MMC nu va conduce doar la alocarea mai eficientă a capacităților transfrontaliere pe granițele vizate și la creșterea bunăstării sociale, ci va avea ca efect și convergența prețurilor, ceea ce contribuie la formarea fiabilă a prețului energiei electrice pe piețele regionale pentru ziua următoare și oferă mai multă lichiditate și oportunități de tranzacționare pentru participanții la piață din regiune.
În paralel cu realizarea Proiectului DE-AT-PL-4MMC, toate părțile implicate în proiect și autoritățile de reglementare își reafirmă angajamentul de a implementa la timp sarcinile privind soluțiile și metodologiile care decurg din legislația UE obligatorie”, arată ANRE.