Piaţa telecom din România a marcat 15 ani de existenţă în 2012. Ce spun operatorii

Piaţa telecom din România a marcat 15 ani de existenţă în 2012 şi a făcut pasul către următorii 15 ani prin licitaţia de spectru organizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, apreciază principalii operatori telecom prezenţi pe piaţă.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 13:31
Piaţa telecom din România a marcat 15 ani de existenţă în 2012. Ce spun operatorii

Chiar dacă pentru industrie a fost un an puternic afectat de măsurile de reglementare din domeniu în 2012 s-au înregistrat creşteri semnificative pe piaţa serviciilor de Internet mobil.

Industria de profil consideră că piaţa autohtonă de telecomunicaţii şi-a menţinut dinamismul şi competitivitatea în 2012, iar pentru 2013 se va accentua ritmul de creştere al Internetului mobil şi o rată de adopţie crescută pentru aceste servicii.

***
Vodafone România

„2012 a fost anul în care piaţa telecom din România a marcat 15 ani de existentă şi a făcut pasul către următorii 15 ani, prin licitaţia de spectru la care au participat principalii operatori. A fost, de asemenea, anul care a adus prima reţea şi primele servicii 4G din partea Vodafone. Piaţa telecom a continuat să fie foarte competitivă, iar adopţia datelor mobile şi a smartphone-urilor s-a accelerat, ajungând la 30% din totalul telefoanelor noi achiziţionate de client. Ne aşteptăm ca Internetul mobil să aibă un ritm de creştere şi mai accelerat în 2013. În general, în 2013 anticipăm creşteri în utilizarea tuturor serviciilor de comunicaţii mobile – trafic de date, voce, etc”, a declarat pentru AGERPRES Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.

Acesta a precizat că anul 2012 a fost pentru Vodafone România un an al beneficiilor pentru clienţi, atât pe partea de tarife speciale cât şi pe cea a telefoanelor perfomante.

„Ne-am străduit să oferim mai multe beneficii clienţilor noştri, prin toate iniţiativele pe care le-am desfăşurat. Prin programul ‘Un smartphone pentru fiecare român’, anul acesta am reuşit să facem telefoanele performate mai accesibile utilizatorilor noştri, prin tarife speciale sau prin facilităţi precum achiziţia în rate sau programul „buy back”. De asemenea, atât abonamentele, cât şi Cartela Vodafone includ, din acest an, trafic de date, la tarife accesibile. În zona de Retail, am acordat o atenţie specială reţelei de magazine, prin reamenajarea magazinelor noastre şi deschiderea primului Vodafone Experience Store, poate cel mai modern magazin de gadgeturi şi servicii de comunicaţii mobile din România. Am încheiat anul cu o premieră tehnologică importantă, lansarea primei reţele 4G din România şi a primelor servicii 4G, în 10 mari oraşe ale ţării”, a subliniat şeful Vodafone România.

Operatorul şi-a propus pentru 2013 să investească în continuare în dezvoltarea reţelei, dar şi în lansarea unor servicii şi aplicaţii utile pentru clienţii proprii.

„În 2013, vom continua să investim în dezvoltarea reţelei, în lansarea de servicii şi aplicaţii utile clienţilor noştri, în crearea unei interacţiuni cât mai bune cu utilizatorii noştri, în magazine, online, prin echipele de vânzări. Vom continua să susţinem adopţia Internetului mobil şi a smartphone-urilor, dar şi să aducem brandul Vodafone mai aproape de români. Nu în ultimul rând, Fundaţia Vodafone va fi acelaşi partener de nădejde pentru comunitate şi societatea civilă, prin toate programele ce vor fi desfăşurate anul viitor”, a adăugat Inaki Berroeta.

Vodafone România este divizie a Vodafone Group Plc. Numărul de clienţi al Vodafone România a ajuns la 7.874.220 de clienţi, la 30 septembrie 2012, cu 75.809 mai mulţi clienţi decât în trimestrul anterior. Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, cu divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 40 de reţele partenere în întreaga lume.

***
Orange România

„Piaţa de telecomunicaţii şi-a menţinut dinamismul şi competitivitatea şi în 2012. Momentul marcant al anului a fost licitaţia pentru acordarea licenţelor de operare în România pentru următorii 16 ani. Pentru industria telecom, 2012 a fost un an puternic afectat de măsurile de reglementare in domeniu. Cu toate acestea, s-au înregistrat creşteri semnificative pe piaţa serviciilor de internet mobil, o zonă din ce în ce mai atractivă pentru utilizatorii care au acum la îndemână o gamă extinsă şi accesibilă de dispozitive inteligente cu care pot accesa internetul oriunde şi oricând. În 2013, vom remarca avansul Internetului mobil, o rată de adopţie crescută în ceea ce priveşte aceste servicii. România beneficiază deja unele dintre de cele mai performante reţele de comunicaţii mobile din Europa şi, odată cu lansarea 4G, clienţii din România vor putea experimenta beneficiile ultimei generaţii de servicii de internet mobil”, a declarat pentru AGERPRES Jean-François Fallacher, CEO Orange România.

Şeful Orange România consideră că operatorul şi-a consolidat poziţia pe piaţă în 2012 şi a continuat planul de investiţii masive în modernizarea şi extinderea reţelei.

„2012 a fost un an al transformărilor în mai multe arii: de la oferte – programul de loialitate, ofertele PrePay, zona digitală, până la reţea şi la serviciile de asistenţă. Toate acestea au trecut printr-un proces de remodelare menit să ofere clienţilor o experienţă îmbunătăţită în relaţia cu Orange. În anul 2012, Orange România şi-a consolidat poziţia pe piaţă şi a continuat planul de investiţii masive în modernizarea şi extinderea reţelei. Din 2011 am lansat serviciul HD voice, iar în octombrie 2012, Orange a reuşit să interconecteze în premieră mondială două reţele mobile Orange din România şi Moldova cu infrastructură diferită pentru a asigura o calitate HD Voice impecabilă dintr-o ţară în alta.Tot în acest an am reorganizat magazinele pentru a fi orientate mai mult către o experienţă digitală, site-ul a fost, de asemenea, redesenat şi s-au lansat mai multe tipuri de servicii de plăţi mobile şi proiectul-pilot NFC”, a subliniat Jean-François Fallacher.

Potrivit sursei citate, tehnologia 4G va juca un rol important în 2013 deoarece va oferi utilizatorilor o experienţă îmbunătăţită în utilizarea serviciului de Internet şi a diverselor aplicaţii.

„Tehnologia 4G, lansată de Orange în decembrie anul acesta, va juca un rol important, deoarece oferă utilizatorilor o experienţă îmbunătăţită în utilizarea serviciului de Internet şi a diverselor aplicaţii. Aşadar, în 2013 vom dezvolta serviciul de Internet mobil 4G, vom continua să lansăm oferte personalizate în funcţie de modul în care vor evolua necesităţile de comunicare ale clienţilor noştri, vom dezvolta domeniul plăţilor cu telefonul mobil şi zona de smartphone-uri şi tablete, precum şi aplicaţiile ce pot fi accesate prin aceste echipamente performante. Nu în ultimul rând, anul viitor va fi important din punctul de vedere al deciziei privind tarifele de interconectare întrucât acestea vor condiţiona anvergura investiţiilor viitoare”, a spus CEO Orange România.

Orange România este lider pe piaţa locală şi face parte din grupul Orange-France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienţi pe cinci continente. În România, operatorul avea la 30 septembrie 2012 un număr de 10.243.000 de clienţi, cu 197.000 mai mulţi clienţi decât în urmă cu trei luni.

***
Romtelecom

„2012 nu a fost un an uşor, cu toate acestea, s-a simţit o uşoară redresare. Pentru 2013, având în vedere că piaţa locală telecom are cele mai atractive şi mai mici preţuri, miza pentru fiecare dintre operatori este să îşi ţină consumatorii multumiţi. Concret, chiar dacă am depăşit momentul crizei, în noul context economic clienţii îşi doresc servicii cu valoare adăugată pentru banii pe care îi plătesc şi sunt foarte atenţi atunci când îşi aleg serviciile şi produsele”, a declarat pentru AGERPRES Ovidiu Ghiman, director executiv Strategie şi Comercial-Rezidenţial în cadrul Romtelecom.

Acesta a precizat că Romtelecom şi-a îmbunătăţit situaţia financiară în al treilea trimestru al anului 2012, pachetele promovate de companie fiind bine primite de clienţi.

„Situaţia financiară a Romtelecom a continuat să se îmbunătăţească în al treilea trimestru al anului, înregistrând o creştere a veniturilor din retail de aproape 1% şi a EBITDA de 20% în al treilea trimestru din 2012 în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2011. Pachetele promovate de Romtelecom au primit un răspuns bun din partea clienţilor, mai mult de jumătate din baza de clienţi a companiei folosind acum cel puţin două servicii ale companiei. Internetul şi televiziunea sunt în continuare în centrul ofertelor Romtelecom, compania oferindu-le clienţilor un pachet cu Internet broadband, de mare viteză, şi conţinut video premium, accesibil pe mai multe ecrane, pe trei echipamente (laptop sau PC, tableta şi smartphone). Pentru 2013 eforturile noastre vor fi îndreptate în aceeaşi direcţie. Pe segmentul business, Romtelecom şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă pentru serviciile de date şi internet fix şi continuă să câştige teren în ceea ce priveşte ofertele integrate ITC”, a subliniat Ovidiu Ghiman, director executiv Strategie şi Comercial-Rezidenţial în cadrul Romtelecom.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, deţine 54,01% din Romtelecom, iar divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).

Numărul clienţilor Romtelecom pe segmentul de telefonie fixă s-a redus cu 6,6% în primele nouă luni din 2012, de la 2.527.181 la finele lunii septembrie 2012, la 2.360.033 milioane la finele lui septembrie 2012. Pe segmentul Internet broadband, numărul abonaţilor a crescut cu 6,7%, de la 1.106.946 la 1.181.447 clienţi. În cazul serviciilor de televiziune s-a înregistrat o creştere a numărului de clienţi cu 1,9%, de la 1.208.293 la 1.231.077 clienţi.

***
Cosmote România

„Am început 2012 cu un blocaj care a durat o lună întreagă din cauza celor mai grave ninsori din ultima jumătate de secol şi apoi influenţa climei a fost înlocuită de situaţia politica, care a durat până la finalul verii. Nu a fost un an uşor, dar datorită încrederii clienţilor noştri am reuşit să performăm eficient. Cu toate acestea, aş spune că 2012 a fost anul unei uşoare reveniri, cu mai mult optimism în 2013”, a declarat pentru AGERPRES Panos Makris, director executiv comercial al Cosmote România.

Reprezentantul operatorului Cosmote România consideră că în 2013 mai mulţi consumatori se vor orienta către folosirea serviciilor 3G.

„În 2013 mai mulţi consumatori se vor orienta către folosirea serviciilor 3G deoarece vânzările de smartphone-uri şi consumul de date vor merge mai departe pe un trend ascendent. Cosmote România va continua să fie un operator centrat pe smartphone, furnizând pachete personalizate care includ smartphone-uri, destinate cât mai multor consumatori. Mobilitatea şi cele mai noi dispozitive (smartphone-uri si tablete) vor fi, prin urmare, cele mai relevante anul viitor, precum şi faptul că din ce în ce mai mulţi români îşi schimbă telefoanele mobile şi aleg un smartphone. Mai mult, compania noastră va continua să se concentreze în 2013 pe extinderea şi dezvoltarea reţelei, crescând disponibilitatea acesteia şi furnizând în acelaşi timp cele mai noi tehnologii, alături de cea mai bună experienţă de utilizare. Obiectivul nostru principal este de a continua să ne dezvoltăm reţeaua, oriunde există cerinţă de a satisface o nevoie a clienţilor”, a adăugat Panos Makris.

Cosmote România este divizia locală a Cosmote Group, operatorul cu cea mai extinsă prezenţă în sud-estul Europei, care are o bază de 20,4 milioane de clienţi în Grecia, Albania, Bulgaria şi România. Operatorul s-a lansat pe piaţa locală, în decembrie 2005, şi a atins 6,4 milioane de clienţi la 30 septembrie 2012.

***
Potrivit datelor ANCOM, valoarea pieţei telecom din România este estimată pentru 2012 la 3,6 miliarde de euro, în jurul cifrei înregistrate în 2011. Telefonia mobilă a avut în România creşteri spectaculoase în ultimii 10 ani, înregistrând o creştere cu 257% în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, până la 23,4 milioane la finele lui 2011, cât şi pe traficul mediu de voce realizat lunar de un utilizator, care a atins 205 minute anul trecut.

Piaţa serviciilor de telefonie fixă a avut o valoare totală de 530 de milioane de euro, în 2011, cu 30% mai mică faţă de ceea ce se înregistra în urmă cu 10 ani, din cauza scăderii înregistrate la nivelul valorii pieţei cu amănuntul cu 44%. Traficul total de voce în telefonia fixă a scăzut cu 32%, între anii 2003-2011, chiar dacă numărul de linii a crescut cu 7% în perioada menţionată. Dacă la sfârşitul anului 2003 erau activi 28 de furnizori de telefonie fixă ce furnizau servicii de apeluri, la sfârşitul anului 2011 numărul furnizorilor care ofereau servicii de apeluri era de 49. În aceasta perioadă (2003 – 2011), rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la nivel de gospodării s-a menţinut la nivelul de 54%, în timp ce rata de penetrare la nivel de populaţie a crescut cu 4 puncte procentuale, de la 21% la 25%, în special pe fondul creşterii numărului de linii alocate persoanelor juridice.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...