Piața de smartphone-uri second hand nu prezintă semne de încetinire: peste 9% creştere anul trecut
„Deși pandemia de COVID-19 a adus provocări pentru participanții la piața secundară în ceea ce priveşte capitalul de lucru și lanţul logistic, cea mai mare parte a industriei a reușit să satisfacă cererea de smartphone-uri recondiționate” a spus Will Stofega, analist la IDC.
O mare parte din creșterea de 9,2% continuă să fie determinată de piețele mature unde tranzacțiile au şi o componentă de buy-back pentru a-i convinge pe consumatori să cumpere. În ultimul an, analiştii IDC au observat o creștere rapidă a programelor de schimb și a prețurilor medii de vânzare (ASP) pe numeroase canale. Ofertele pentru telefoanele premium continuă să se bazeze în mare măsură pe programele de trade-in pentru a face costul inițial mai accesibil consumatorilor.
Furnizorii precum Apple, Samsung și Huawei și-au implementat propriile programe cu oferte de schimb foarte agresive în comparație cu alte canale. Telco-urile, pe de altă parte, utilizează metode combinate de vânzări (planuri de familie și servicii) pentru a-i determina pe consumatori să predea vechiul dispozitiv și să facă upgrade.
Deși volumul din 2020 nu a fost atât de mare pe cât era așteptat, piața de telefoane uzate a performat în continuare bine în comparație cu piața telefoanelor noi, unde IDC se așteaptă la un declin de 6,4% în 2020. Ca și în cazul prognozei anterioare, IDC se așteptă să vadă o creștere de două cifre în perioada de prognoză, la o medie de 11,8%.
„Spre deosebire de scăderile recente din piața smartphone-urilor noi, precum și de prognozele pentru o creștere mică a livrărilor în următorii câțiva ani, piața de smartphone-uri second hand nu prezintă semne de încetinire în toate părțile globului”, a spus Anthony Scarsella, manager de cercetare la Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker al IDC. „Dispozitivele recondiționate și utilizate continuă să ofere alternative rentabile atât consumatorilor, cât și companiilor care doresc să economisească bani atunci când achiziționează un smartphone. Mai mult, capacitatea vânzătorilor de a împinge dispozitive recondiționate mai accesibile pe piețe în care în mod normal nu ar avea o prezență îi ajută pe acești jucători să își dezvolte branduri, precum și ecosistemul de aplicații, servicii și accesorii. „
Conform clasificărilor IDC, un smartphone recondiționat este un dispozitiv care a fost folosit și eliminat la un punct de colectare de către proprietarul său. După ce dispozitivul a fost examinat și clasificat ca potrivit pentru refolosire, acesta este trimis la un service pentru recondiționare și este în cele din urmă vândut pe un canal secundar de piață. Un smartphone recondiționat nu este un telefon vândut de la persoană la persoană.