PIB a crescut cu 4,8%, în 2022. Cheltuielile pentru consum şi investiţiile au avut cele mai importante contribuţii – date INS

Cheltuielile pentru consum şi investiţiile au avut cele mai importante contribuţii la creşterea economiei anul trecut, în timp ce exportul a avut o contribuţie negativă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri.
AGERPRES - mie, 08 mart. 2023, 10:46
PIB a crescut cu 4,8%, în 2022. Cheltuielile pentru consum şi investiţiile au avut cele mai importante contribuţii - date INS

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărui volum s-a majorat cu 5,5%, contribuind cu +3,4% la creşterea PIB, formării brute de capital fix, al cărui volum s-a majorat cu 9,2%, contribuind cu +2,2% la creşterea PIB, şi variaţiei stocurilor, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB (+0,4%), consecinţă a creşterii în volum şi în preţ faţă de anul precedent”, se arată în comunicatul INS citat de Agerpres.

Exportul net a avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-0,8%), consecinţă a creşterii cu 9,2% a volumului importurilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai redusă a volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 8,6%.

Datele provizorii de la Statistică arată că, în 2022, Produsul intern brut a crescut cu 4,8% faţă de anul precedent.

În ultimul trimestru al anului trecut, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 1% comparativ cu trimestrul III 2022, în timp ce faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,6% pe seria brută şi de 4,9% pe seria ajustată sezonier.

„Atât seria brută, cât şi cea ajustată sezonier, a Produsului intern brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2021, în vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, publicate în Comunicatul de presă nr. 324 din 21 decembrie 2022, precum şi ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2022, fiind rectificate faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 38 din 14 februarie 2023”, precizează INS.

Pe date ajustate sezonier, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul IV 2022 a fost de 361,796 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1% faţă de trimestrul III 2022 şi cu 4,9% faţă de trimestrul IV 2021.

Pe serie brută, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul IV 2022 a fost de 422,332 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,6% faţă de trimestrul IV 2021.

Produsul intern brut estimat pentru anul 2022 a fost de peste 1.412 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,8% faţă de anul 2021.

La creşterea PIB, în anul 2022 faţă de anul 2021, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,2%), cu o pondere de 18,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,6%; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,9%), cu o pondere de 7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 13,2%; informaţiile şi comunicaţiile (+1,3%), cu o pondere de 6,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 20,1%; construcţiile şi tranzacţiile imobiliare cu o contribuţie egală la creşterea PIB (+0,7%), având o pondere de 6,3%, respectiv 7,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 11,2%, respectiv 8,8%.

Agricultura şi industria au avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-0,5%), ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%.

INS menţionează că seria brută a Produsului intern brut pentru anul 2021 a fost revizuită pentru a asigura coerenţa cu datele anuale – varianta semidefinitivă, publicate în 21 decembrie 2022. Modificările în volum ale Produsului intern brut pentru trimestrele anului 2021, varianta semidefinitivă, se datorează raportării la o bază revizuită, respectiv anul 2020, varianta definitivă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...