Pierderea potențială a băncilor din titlurile de stat în 2022 a fost de 746 de milioane de lei. În cazul unui risc de dobândă sever, fondurile proprii din sistem s-ar reduce cu 8,1% -BNR

Cea mai puternică ajustare anuală pe care au cunoscut-o titlurile de stat a fost în 2022. Pierderea potențială din vânzarea ipotetică a portofoliilor de titluri ar echivala cu 8,5 la sută din fondurile proprii totale (decembrie 2022), arată datele BNR. Totalul fondurilor proprii a fost de 63,454 miliarde de lei, ceea ce ar însemna o pierdere potențială de peste 746 milioane de lei. O majorare a dobânzilor la lei și euro ar aduce noi corecții valorilor titlurilor de stat deținute de bănci. Excesul de capital permite însă băncilor acoperirea acestor riscuri potențiale.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 23 iul. 2023, 21:44
Pierderea potențială a băncilor din titlurile de stat în 2022 a fost de 746 de milioane de lei. În cazul unui risc de dobândă sever, fondurile proprii din sistem s-ar reduce cu 8,1% -BNR

Parte din aceste pierderi au fost recuperate în prima parte din 2023, parte sunt înregistrate ”preferențial” în contabilitatea băncilor, în funcție de dispensele legislșative care le-au fost acordate. Ponderea titlurilor emise de administrația publică în totalul activelor bancare a ajuns la 20 la sută, în martie 2023, în creștere de la data ultimului Raport.

”Acest portofoliu contribuie la îmbunătățirea poziției de lichiditate a băncilor, precum și a celei de solvabilitate, având în vedere tratamentul preferențial aplicat pentru determinarea indicatorilor de lichiditate, dar și ponderarea redusă a acestor expuneri în scopul determinării cerințelor de capital aferente riscului de credit (în cazul abordării standardizate, pentru expunerile denominate în lei nu se constituie cerințe de capital)”, arată datele BNR.

Un cuantum consistent al titlurilor de stat în bilanț crește riscul de concentrare, iar în funcție de clasificarea contabilă, deținerile de titluri pot amplifica volatilitatea rezultatelor financiare și a poziției de capital. Totuși, scadența reziduală medie a portofoliului de titluri este una redusă în România (3,2 ani), ceea ce temperează amplitudinea impactului unor șocuri de dobândă.

Potrivit BNR, ”63,3 la sută din portofoliul de titluri este evaluat la valoare justă, 61,6 la sută din titluri fiind clasificate FVOCI (disponibile în vederea vânzării, evaluate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global) și 1,7 la sută titluri încadrate în categoria FVPL (evaluate prin alte elemente ale contului de profit și pierdere)”.

O parte din titlurile evaluate la valoarea justă au beneficiat în 2022 de evaluare la cost amortizat, dar în cazul manifestării unor riscuri, în mare parte de dobândă, aceste reclasificări pot fi contestate de auditori având effect direct asupra profitabilității băncilor și chiar a cerințelor de capital.

”Incertitudinile economice asociate contextului geopolitic, după perioada dificilă a pandemiei, precum și accelerarea ciclului ascendent al politicilor monetare internaționale au determinat materializarea unor șocuri ample asupra randamentelor titlurilor de stat românești în ultimii doi ani, cu impact asupra valorii de piață a titlurilor evaluate la valoare justă”, arată raportul BNR.

11 bănci (66% din total active) au beneficiat de tratament favorabil pentru pierderile rezultate în urma marcării la piață a titlurilor de stat

Astfel, cea mai puternică ajustare anuală de valoare au cunoscut-o titlurile FVOCI, cu precădere în anul 2022. Pierderea potențială din vânzarea ipotetică a portofoliilor evaluate la valoare justă (FVOCI, FVPL) ar echivala cu 8,5 la sută din fondurile proprii totale (decembrie 2022).

Totuși, odată cu ușoara reducere a randamentelor titlurilor în anul 2023, dar și ca urmare a deținerii până la scadență a majorității titlurilor clasificate ca FVOCI, băncile ar putea înregistra o diminuare a impactului negativ consemnat în cursul anului 2022. Pentru scopuri prudențiale, titlurile din categoria FVOCI au beneficiat de un tratament favorabil pentru pierderile rezultate în urma marcării la piață până la sfârșitul anului 2022. 

Până la sfârșitul anului 2022, un maxim de 11 bănci (cu o cotă de piață de 66 la sută din active) și cel mai relevant portofoliu de titluri de stat, au beneficiat de această prevedere, iar efectul asupra ratei fondurilor proprii totale a fost de îmbunătățire cu circa 1 punct procentual.

În cazul reiterării ipotetice a unor șocuri de dobândă paralele ascendente asupra curbei randamentelor de 350 puncte de bază pentru expunerile denominate în lei, respectiv de 200 de puncte de bază pentru cele în euro, echivalează, ceteris paribus, cu o reducere medie a fondurilor proprii totale de 8,1 la sută la decembrie 2022.

Ajustarea valorii de piață este eterogenă la nivelul băncilor, aceasta variind între -21,6 la sută și 0 la sută raportat la fondurile proprii totale, în funcție de structura bilanțieră, respectiv de clasificarea contabilă a portofoliului de titluri deținut.

Totuși, ”În eventualitatea manifestării unui astfel de scenariu foarte sever, excesul de capital existent în decembrie 2022 față de rata globală de capital ar permite tuturor băncilor acoperirea pierderilor potențiale asociate portofoliului de titluri evaluate la valoare justă, în condițiile respectării cerințelor de capital”, concluzionează BNR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...