Pierderi de 454 milioane de lei şi venituri la jumătate pentru TAROM în 2020, al 13-lea an pe pierdere pentru compania națională

Cu restricţii de călătorie, avioanele tuturor companiilor aeriene din lume au stat anul trecut mai mult la sol decât în aer, iar TAROM nu face excepţie. 2020 este pentru compania de stat al 13-lea an de pierderi, cu un minus de 454 de milioane de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat. Mai mult, operatorul a beneficiat de ajutor de stat, iar cel mai pesimist scenariu arată o revenire pe profit a companiei în 2027, după 20 de ani de pierderi consecutive. 
Andrada Ghira - Dum, 10 ian. 2021, 19:55
Pierderi de 454 milioane de lei şi venituri la jumătate pentru TAROM în 2020, al 13-lea an pe pierdere pentru compania națională

454 de milioane de lei este pierderea netă pe care TAROM o consemnează în bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pentru 2020, potrivit unui ordin al Ministerului Transportului, cel mai mare acționar al companiei de stat, publicat în Monitorul Oficial. Pierderea este mai mare faţă de ce s-a aprobat în vara anului trecut, atunci când estimările arătau un minus de 315 milioane de lei.

Veniturile totale ale companiei aeriene au fost pentru 2020 de 573 de milioane de lei, aproape la jumătate faţă de ce s-a prognozat în urmă cu şase luni, adică 1,01 miliarde lei. Cheltuielile totale s-au redus cu 300 de milioane de lei faţă de ce a fost estimat, economia venind din cheltuielile de exploatare. 

Documentul mai arată că numărul personalului prognozat pentru sfârșitul lui 2020 este de 1.534, iar numărul mediu  de angajați este de 1.186. Compania a început din vara anului trecut un plan de restructurare care prevede reducerea cu 33% a numărului de angajați, în primă fază fiind vorba de plecări voluntare. 

În bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat în iunie 2020 era specificat faptul că 374 de angajaţi TAROM vor părăsi compania, iar bugetul alocat plăților compensatorii a fost de 24,4 milioane de lei. Noul buget rectificat include la acest capitol o sumă mai mică, de 8,8 milioane de lei. 

Lucian Bode, fostul Ministrul al Transporturilor, declarat în noiembrie că peste 100 de angajaţi ai companiei au ales să plece voluntar și au primit între șase şi opt salarii medii în compensaţie.

Câştigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, este la sfârşitul lui 2020 de 9.238 de lei/persoană, în creştere cu aproape 2.000 de lei faţă de ce s-a prognozat şi aprobat în iunie 2020, de 7.282 lei. E posibil ca această creștere să fie determinată de plățile compensatorii încasate pe angajații care au plecat voluntar din companie. 

În total, cheltuielile salariale ale companiei se ridică la 181 milioane de lei. 

CITEȘTE ŞI TAROM va renunţa la 374 de angajaţi anul acesta; pierderile prevăzute depăşesc 315 milioane de lei

La începutul lui 2020 TAROM a primit un ajutor de stat în valoare de 36,7 milioane de euro, autorizat de Comisia Europeană. Banii au fost destinați finanțării rezultatului negativ estimat pentru perioada martie – august 2020, dar și pentru plata avansului achiziției celor cinci avioane B-737 MAX. 

Pe 8 aprilie, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a anunţat că au fost demarate discuţii cu Comisia Europeană pentru un ajutor dedicat compensării efectelor pandemiei asupra TAROM şi Blue Air, undeva la 130 de milioane de euro, potrivit Agerpres. 

Pe 14 august, Guvernul adoptă o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unor ajutoare de stat pentru TAROM şi Blue Air pentru compensarea pierderilor provocate de pandemia de COVID-19: 319 milioane de lei pentru TAROM şi 300 milioane de lei pentru Blue Air. 

Pe 5 octombrie, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o garanţie de stat în valoare de aproximativ 19,3 milioane de euro (aproximativ 94 de milioane de lei) în favoarea companiei aeriene de stat TAROM. 

CITEŞTE ŞI Transporturile în anul Coronavirus: 60 km de autostrăzi, TAROM şi Blue Air, în „picaj”. CFR, aproape de „deraiere”

TAROM are nevoie de un ajutor de stat în valoare de 380 de milioane de euro, din care compania va suporta cel puțin 50% din costurile restructurării. Cel mai realist plan arată că TAROM ar putea reveni pe profit în 2024, deși rămâne de văzut cum va ajunge la această performanță în condițiile în care IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian) a estimat că traficul global de pasageri va reveni la nivelul din 2019 de-abia în 2024. 

Cel mai pesimist scenariu arată TAROM e profit de-abia în 2027, adică după 20 de ani de pierderi consecutive. Ultimul an cu profit pentru operatorul aerian a fost 2007, atunci când companiile low-cost încă nu mușcaseră din cota TAROM. De atunci, compania deținută de stat a acumulat pierderi de peste 2,3 miliarde de lei.  


Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...