Pierderi masive pentru băncile greceşti, după salvarea ţării de la faliment
National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus Bank au anunţat vineri seară pierderi cumulate de 27,9 miliarde de euro, dintre care peste 23 de miliarde se datorează devalorizării portofoliului de obligaţiuni greceşti deţinute, ca urmare a restructurării datoriei statului elen.
În frunte se plasează National Bank of Greece (Ethniki Trapeza tis Ellados), ce deţine cel mai mare număr de obligaţiuni suverane ale statului grec, cu pierderi de 12,3 miliarde de euro, din care 11,7 provin direct din restructurarea datoriei. Urmează Piraeus Bank, cu 6,3 miliarde de euro, Eurobank – 5,5 miliarde de euro şi Alpha Bank cu 3,8 miliarde.
În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, prin care datoria Greciei a fost redusă cu 105 miliarde de euro, creditorii privaţi au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligatiunilor. Daca se iau in calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.
Băncile greceşti, care sunt printre cei mai mari deţinători de datorie greacă, au fost printre cei mai mari perdanţi ai operaţiunii şi acum aşteaptă o recapitalizare. Banii, care vin de la Fondul de Stabilitate al zonei euro, vor fi repartizaţi băncilor de către statul grec.