Pierderi nete la BCR în T1. Venitul băncii din dobânzi a scăzut drastic

Băncile continuă să sufere în România de pe urma blocării economiei. Grupul BCR, cel mai mare de pe piaţă a înregistrat, în primul trimestru, „o pierdere netă după taxe şi interese minoritare“ de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro), faţă de un profit net de 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro) în T1 2011, potrivit unui raport al băncii.
Adrian N. Ionescu - lun, 30 apr. 2012, 05:37
Pierderi nete la BCR în T1. Venitul băncii din dobânzi a scăzut drastic

Oficialii BCR consideră că vinovate pentru pierderi sunt „cererea scăzută de credite, comprimarea marjelor dobânzilor şi presiunea concurenţială  în creştere, care au afectat venitul din dobânzi“ şi l-au redus la 750,4 milioane lei, în scădere cu 7,6% sau 120,8 milioane lei, în comparaţie anuală.

„Economia românească a pierdut semnificativ din avânt în T1 2012 datorită crizei din zona Euro, partenerul său comercial principal, care absoarbe o cotă de 50% din exporturile sale totale. Pentru întregul an 2012, se estimează o creştere de 1,2% a economiei româneşti, în condiţiile unei recesiuni moderate aşteptată pentru zona Euro“, spun anali;tii celie mai mari bănci din ţară.

În acelaşi timp, „consumul privat rămâne inhibat“, în timp ce investiţiile vor fi în continuare influenţate  de influxul scăzut de investiţii străine directe.   

Ca rezultat al acestor evoluţii, multe companii româneşti, mai ales în sectoarele IMM şi microîntreprinderi  „se confruntă încă cu o reducere dramatică a cererii pentru produsele şi serviciile oferite, multe dintre acestea ajungând chiar să se închidă. Acest fapt are un impact negativ asupra tranzacţiilor pe care acestea le derulează cu BCR“, spune raportul BCR.  

La rândul lor, clienţii de retail „sunt încă foarte prudenţi în ce priveşte cheltuielile, deoarece continuă să fie influenţaţi de   contextul economic dificil, care se reflectă în venituri mai mici per gospodărie şi în temerile privind păstrarea  locului de muncă“

BCR îşi păstrează poziţia de lider de piaţă, controlând o cotă de piaţă de 20,8% după active, potrivit calculelor băncii. Totuşi, activele totale ale grupului BCR au înregistrat o scădere „modestă“ cu 1.226 de milioane de lei (sau cu 1,6%) faţă de începutul anului până la 75.519,7 milioane lei (17.234,1 milioane euro).

Volumul agregat al creditelor acordate consumatorilor (înainte de provizioane, IFRS) a crescut (din nou „modest“, potrivit aprecierilor BCR) cu 0,9% de la începutul anului, la valoarea de 53.873,6 milioane lei (12.294,3 milioane euro), de la 53.376,3 milioane lei (12.346,2 milioane euro) la finalul anului 2011, datorită în special creditării retail.

BCR şi-a păstrat poziţia de lider de piaţă pe partea de creditare, cu o cotă de piaţă de aproximativ 21% (în februarie 2012), şi „şi-a consolidat poziţia de lider în creditarea imobiliară retail în euro, cu aproape 30% cotă de piaţă (+ 0,5 pp la finalul lui februarie 2012 de la începutul anului)“, se mai spune în raportul BCR.

BCR consideră că programul „Prima Casă a continuat îmbucurător, iar BCR este liderul celei de a patra etape ale acestui program, precum şi al programului în ansamblu. Finanţarea acordata de BCR in “Prima Casa 4” este de aproape 395 milioane euro, aproape 10.500 familii fiind ajutate astfel să îşi achiziţioneze o locuinţă proprie. In total, de la începutul programului “Prima Casa” BCR a acordat credite de circa 990 milioane euro la peste 25.000 familii.

BCR rămâne banca numărul 1 pe piaţa depozitelor primare (20% cotă de piaţă). Suma datorată clienţilor s-a menţinut relativ stabilă de la începutul anului la 39.558,5 milioane lei (9.027,5 milioane euro) la sfârşitul T1 2012, în comparaţie cu 39.664,3 milioane lei (9.174,5 milioane euro) în T1 2011 (-0,3% în comparaţie anuală). Depozitele clienţilor rămânprincipala sursă de finanţare a BCR, banca bucurându-se totodată de sprijin puternic din partea băncii-mamă.

BCR este, de asemenea, lider pe piaţa fondurilor UE, deţinând, în prezent 40% din proiectele aprobate, dintr-un total de peste 12,65  miliarde EUR reprezentând oportunităţi de finanţate  din fonduri UE  care se adresează investitorilor privaţi şi autorităţilor locale. Caracteristică unică pe piaţa bancară românească, BCR asigură monitorizarea proiectelor co-finanţate, prin asistarea beneficiarilor pe parcursul tuturor fazelor de implementare. BCR continuă să implementeze soluţii variate de finanţare, pentru a sprijini revenirea sectorului IMM (precum facilităţile de finanţare JEREMIE, BERD, BEI)“.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...