Pierderi pe sârma de curent a statului. Transelectrica are de recuperat 52 de milioane lei de la zeci de firme
Valoarea totală a datoriilor şi a penalităţilor aferente se ridica la circa 52 de milioane de lei, la jumătatea lunii februarie, conform centralizatorului Transelectrica. Unele dintre aceste datorii sunt destul de dificil de recuperat, dat fiind că aparţin unor firme în insolvenţă sau chiar în faliment.
Transelectrica percepe un tarif de circa 21 de lei pentru fiecare MWh de energie electrică
În total, valoarea restanţelor la plata serviciului de transport este de 36,5 milioane de lei, iar penalităţile ajung la 16 milioane de lei. Din cele 36,5 milioane, jumătate sunt foarte dificil de recuperate: 6,5 milioane provin de la firme aflate deja în faliment, iar 12,2 milioane de la firme care se află în insolvenţă.
Printre datornici sunt nume sonore de companii de stat, dar mai ales private. Astfel, ArcelorMittal Galaţi are de plătit penalităţi de aproape patru milioane de lei. Energy Holding, cel mai vechi trader de energie electrică are de plată circa un million de lei, iar un alt trader cunoascut, Transenergo Com, are de plată cinci milioane de lei. Cu debite mari apar şi producători de energie de stat, ca Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), care este acum în insolvenţă, sau Complexul Energetic Hunedoara
Vezi aici lista completă a datornicilor Transelectrica
Transelectrica a ajuns să fie în postura de a avea creanţe asupra companiilor din piaţă deşi, potrivit legii, beneficiază de garanţii bancare din partea companiilor cărora le transportă energia electrică. „Sumele au fost şi mai mari, garanţiile au fost executate, dar nu au fost suficiente, şi se iau şi alte măsuri”, ne-a declarat Octavian Lohan, membru în bord-ul Transelectrica.
Compania a făcut, de-a lungul timpului, mai multe demersuri pe lângă Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru a se suspenda licenţele companiilor cu datorii, pentru că deconectarea lor e un proces complicat. „Putem solicita oficial decontarea, dar este foarte dificl, pentru că instalaţiile nu aparţin Transelectrica, ci distribuitorilor, a conchis Lohan”.