Cât sunt pierderile din reţeaua de termoficare a Bucureştiului și cum au evoluat de-a lungul anilor

Pierderile din rețeaua de termoficare a Bucureștiului au ajuns la 40%, și sunt cea mai importantă componentă a tarifului de transport și distribuție a energiei termice. În valoarea de sute de milioane de euro pe an, ele au crescut în ultimii ani, pe măsură ce cantitatea de energie termică livrată a scăzut.
Economica.net - Dum, 15 dec. 2019, 06:59
Cât sunt pierderile din reţeaua de termoficare a Bucureştiului și cum au evoluat de-a lungul anilor

“În structura prețurilor aprobate, atât pentru transportul energiei termice la agenții economici cu puncte termice proprii (alimentați direct din rețeaua de transport), cât și pentru transportul și distribuția energiei termine furnizate prin punctele termine urbane, ponderea cea mai mare o dețin cheltuielile privind energia termină pierdută în transport și distribuție (un procent de peste 40% din tarif)”,

Așa scrie în “Planul anual de evoluție a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044”, ca model economic aferent obiectivului de investiții “Reabilitarea sistemului de termoficare a Municipiului București (25 obiective însemnând o lungime de traseu de 105, 969 km”.

Cât se pierde de fapt?

Documentul, elaborat cu ocazia transferului activității de transport și energie termică a Bucureștiului de la falita RADET către Termoenergetica, este un document amplu care arată situația jalnică a sistemului de termoficare din București.

Spre exemplu, într-un an, RADET (acum Termoenergetica) cumpără de la Elcen 4,47 milioane de Gigacalorii într-un an pentru consumul populației. Din acestea, efectiv 3,04 milioane GCal sunt livrate consumatorilor iar 1,42 milioane GCal sunt pierderi. Ele sunt recunoscute în tarif, iar regia de termoficare le plătește. Cum, în acest moment, prețul cu care se cumpără energia termică de la Elcen este de 196 de lei GCal, pierderea se cifrează la 279 de milioane de lei, bani care sunt plătiți în final din bugetul Primăriei. În total, calculând și pierderile de la celelalte surse și pentru energia termică livrată și consumatorilor industriali, pierderea totală, într-un an, se ridică la 320 de milioane de lei.

“Ceșterea constantă a procentului de pierdere a energiei termice pe rețeaua de transport și distribuție înregistrată nu este de neglijat, pe fondul creșterii prețurilor la fiecare nouă aprobare din partea CGMB dar și a trendului descrescător al cantităților anuale de energie termică consumate.

Pierderile de energie termică reprezintă una dintre principalele probleme care grevează asupra rentabilității activității Termoenergetica. Evoluția pierderilor marchează un trend crescător. Pierderile sunt mai mari pentru lunile de vară (mai-septembrie), perioadă în care nu se mai fumizează agent termic pentru încălzire, ci doar apă caldă menajeră”, arată documentul.

Cauzele pierderilor: vechimea mare a instalațiilor (peste 40 de ani), izolațiile termice folosite sunt deficitare și au un coeficient de transfer termic mare, și s-au mai și deteriorat prin inundări naturale, infiltrații de apă.

“Avariile înregistrate datorită vechimii și uzurii morale a rețelei de termoficare au condus la pierderi tehnologice importante, iar ritmul investițiilor în infrastructură derulate de autoritatea locală este devansat de ritmul degradării sistemului”, se arată în document.

Mai jos, puteți vedea cum au evoluat pierderile în sistemul de termoficare din București de -a lungul anilor. Cu cât cantitatea de energie termică ce a fost consumată a scăzut, pierderile au crescut, procentual.

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...