Casa Unirea, companie pe care MADR a înființat-o pentru a susține comerțul cu produse agroalimentare românești, continuă să piardă bani „din cauza cheltuielilor de natură salarială nesusținute de o activitate proporțională”
Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri netă de 48,3 mii de lei, cu 94% mai puțin față de anul anterior, în timp ce pierderile au ajuns la aproximativ 1 milion de lei, față de 5,4 milioane de lei cu un an în urmă, indică ultimele date ale Ministerului de Finanțe. Compania are și mai puțini angajați, 16 vs. 39 în 2021, dar chiar și așa nu își justifică activitatea, după cum arată și concluziile unui audit pentru exercițiul financiar încheiata la 31 decembrie 2021.
Compania trăiește practic din dobânzi și chirii, având capitaluri proprii în valoare de 79,4 milioane de lei.
În plus, a realizat doar 53% din veniturile bugetate, “din cauza faptului că nu s-au realizat activități comerciale la capacitatea maximă pentru a deveni generatoare de venituri. ( …)În contextul economic actual, închiderea activității pe anumite segmente, reorganizările și restructurările implementate, societatea va înregistra o pierdere în sumă de aproximativ 1 milion de lei în special din cauza cheltuielilor de natură salarială nesusținute de o activitate economică proporțională, astfel încât veniturile nu au putut depăși cheltuielile”, se arată în raportul de activitate al Consiliului de Administrație.
„Am identificat existența a numeroase aspecte care pot genera îndoieli semnificative cu privire la capacitatea Societății de a-și continua activitatea pe care societatea nu le prezintă în mod adecvat în situațiile financiare”, se arată și în raportul de audit.
Potrivit auditorilor, societatea nu a mai realizat venituri semnificative din exploatare din semestrul al doilea 2020 și până în prezent ( 24 mai 2022, data auditului), din cauza sistării operațiunilor ce ar fi putut genera venituri, respectiv comercializarea de produse agricole și pește prin magazine și bursa de pește.
În plus, până la data finalizării auditului, nu exista un buget de venituri și cheltuieli aprobat de către Adunarea generală a Acționarilor. La fel, nu există niciun plan privind activitățile comerciale pe care societatea le-ar putea desfășura pentru a obține venit, în afara închirierii activelor și a veniturilor din dobânzi.
Strategia de business a unei companii de stat – au redus cheltuielile și numărul a gajaților rămași fără activitate din 2020
La rândul lor, membrii Consiliului de Administrație susțin în raportul de activitate că în 2021 “activitatea principală a societății s-a axat pe reducerea cheltuielilor și urmărirea atentă a performanțelor economico-financiare pentru anul 2021, având în vedere pierderea înregistrată anterior în sumă de aproximativ 5,4 milioane de lei”.
La începutul anului, compania a finalizat închiderea sucursalei Tulcea și a punctului de lucru din Chitila, ocazie cu care a restructurat și “ o parte din personalul existent acolo, care nu mai efectua activitate din martie 2020”.
Restructurări au fost făcute și la sediul central al companiei de unde au plecat nouă persoane. Alte două, în schimb, au fost repuse pe post două ce persoanele în cauză au câștigat în instanță dreptul de a fi reangajate, întrucât fuseseră concediate nelegal.
În plus, compania a redus spațiul de birouri la 56 de mp, a renegociat contractele cu partenerii externi, pentru reducerea cheltuielilor, și a mai tăiat din salarii, de la o medie de peste 7.100 de lei , la o medie de aproximativ 4.000 de lei. De asemenea, nivelul remunerației aferente contractelor de mandat ale organelor de conducere a scăzut cu 50% în 2021, în timp ce cheltuiala cu salariile personalului au fost de 97% din bugetul aprobat deoarece s-au luat măsuri de restructurare foarte târziu.
Conform declarației de avere din 2022, Eliza Constantinescu, directorul economic al societății, a realizat în 2021 de la Casa Unirea venituri de 3.111 lei sub formă de salariu și aproximativ 106.700 de lei pe contract de mandat.
Nu în ultimul rând, compania a recuperat, în urma unor procese, 80% din creanțele restante.
“Veniturile sunt realizate în proporție de 53% și nerealizarea acestora sunt din cauza faptului c[ nu s-au realizat activități comerciale la capacitatea maximă pentru a deveni generatoare de venituri. ( …) În contextul economic actual, închiderea activității pe anumite segmente, reorganizările și restructurările implementate, societatea va înregistra o pierdere în sumă de aproximativ 1 milion de lei în special din cauza cheltuielilor de natură salarială nesusținute de o activitate economică proporțională, astfel încât veniturile nu au putut depăși cheltuielile”
Ministrul Agriculturii susține continuarea activității la Casa Unirea
Rămasă de mult fără obiect de activitate, Casa Unirea continuă să trăiască din speranța miniștrilor Agriculturii că activitatea sa va putea fi revitalizată.
Ministrul actual al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat recent că societatea va fi capitalizată prin Pachetul „Sprijin pentru România” cu 100 de milioane de euro.
„O altă măsură decisă și care va fi implementată prin Pachetul „Sprijin pentru România” este bugetarea cu 100 milioane euro a Casei Unirea. A fost un proiect început în 2019, blocat o bună perioadă de timp din diferite chichițe administrative sau orice altceva, bani ținuți în bugetul MADR, în conturile Casei de Comerț, în loc să ajute Casa să devină un integrator de soluții între fermier și consumator, să facă viabilă practic preluarea produselor agricole din fermă și livrarea lor către consumatorul final”, a declarat ministrul Agiculturii Adrian Chesnoiu, luni seara, la Realitatea.