Pierderi de sute de milioane pentru SIF-uri din cauza scăderii acţiunilor Erste Bank şi a rezultatelor BCR
Cele peste 3,4 milioane de acţiuni Erste Bank (EBS) deţinute de Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Banat Crişana valorează acum cu peste 97 de milioane de lei mai puţin decât în urmă cu 11 zile.
Pachetul EBS valorează aproximativ la fel de puţin şi faţă de 31 martie, data celei mai recente raportări privind portofoliul SIF Banat Crişana (SIF1). Cum SIF1 nu a raportat nici o vânzare semnificativă de acţiuni EBS, estimarea ECONOMICA.NET este veridică.
Aproape un sfert (peste 24%) din valoarea portofoliului (activului net) SIF Banat Crişana (SIF1) este dată de pachetul de acţiuni EBS, potrivit celor mai recente raportări. Pierderile datorate EBS ar reduce averea SIF1 cu 6%, dacă toate celelalte componente ale portofoliului ar rămâne neschimbate.
SIF Banat Crişana (SIF1) este singura dintre SIF-uri care a rămas cu un pachet foarte mare de acţiuni EBS, obţinute în urma schimbului făcut cu Erste Bank, de acţiuni BCR contra titluri EBS.
SIF Transilvania (SIF3) a vândut întreg pachetul EBS. La rândul lor, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au mai rămas cu 360.000 (peste 3% din portofoliu), respectiv 46.000 de acţiuni EBS. Ca urmare, pierderile SIF2 şi SIF4 sunt de circa 10 milioane de lei, respectiv de 1,3 milioane de lei.
SIF Oltenia (SIF5) este singura care nu a făcut schimbul de acţiuni BCR – EBS, dar pachetul BCR acoperă peste 31% din activele sale nete. De aceea, o pierdere de circa 100 de milioane de lei poate fi estimată şi pentru SIF Oltenia (SIF5), considerând că evaluarea acţiunilor BCR conduce la o depreciere cel puţin la fel de mare cu aceea a EBS.
Valoarea activelor nete ale SIF5 ar scădea cu peste 6%, dacă toate celelalte componente ale portofoliului ar rămâne neschimbate.
Câteva fonduri de investiţii mai mici, mutuale sau nu, suferă şi ele pierderi cumulate de maipuţin de jumătate de milion de lei. Printre acestea: Raiffeisen Benefit (-0,1 mil. lei) şi Erste Equity România (-0,34 mil. lei).
Erste Bank a anunţat că se aşteaptă la pierderi de 1,6 miliarde de euro în 2014, cauza principală fiind faptul că filiala sa principală, BCR, va înregistra la rândul său pierderi în 2014. Ca urmare, pieţele au avut o recţie „dură”, dar „de înţeles”, potrivit declaraţiilor lui Andreas Treichl, preşedintele grupului austriac, al treilea cel mai mare creditor din Europa emergentă.