Investitorii ies de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politică şi financiară din statele cu economii emergente, notează Bloomberg.
Cererea creşte pentru active cu un grad scăzut de risc, randamentul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani coborând la 2,75%, minimul ultimelor opt săptămâni, în timp ce yenul japonez s-a apreciat, potrivit unei analize Financial Times. Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu mai multe valute de referinţă, este în urcare, iar aurul a atins peste noapte cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi se tranzacţionează vineri la aproape 1.260 dolari pe uncie.
Contractele futures pe indicele Standard & Poor’s (S&P) 500 al bursei de la New York afişează o depreciere uşoară, după ce acţiunile au scăzut joi cu 0,9%, în timp ce indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a coborât puternic vineri, cu aproape 2%.
Pieţele europene sunt de asemenea în scădere, indicele FTSE Eurofirst 300 înregistrând un declin de 0,5%.
Banca centrală a Turciei a efectuat joi prima intervenţie directă pe piaţa valutară din ultimii 2 ani, după ce lira a căzut la un minim record în contextul escaladării crizei politice. Lira turcească şi-a continuat vineri declinul, coborând cu încă 0,8%.
Pesoul argentinian a înregistrat joi cea mai abruptă scădere din 2002, de 12%, după ce banca centrală a redus intervenţiile pentru sprijinirea monedei, având în vedere că rezrevele de valută au scăzut la minimul ultimilor şapte ani.
Probabil principalul motiv de îngrijorare pentru investitori este situaţia economiei chineze şi temerile privind sectorul bacnar „gri” al Chinei, notează FT.
Totodată, Rezerva Federală a SUA a redus, începând din ianuarie, programul de achiziţii de obligaţiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună.
Analiştii băncii Morgan Stanley recomandă investitorilor să vândă monede emergente, vizând inclusiv rubla rusească.
Realul brazilian a coborât la minimul ultimelor cinci luni faţă de dolar şi înregistrează o depreciere de 27% în ultimii doi ani.