Piețele financiare, pregătite de surprize înfricoșătoare. Cât contribuie alegerile din SUA la panica generată de „Efectul Halloween”?

Sfârșitul lunii octombrie, echivalent cu sărbătoarea de Halloween, poate aduce panică și în rândul investitorilor, care deja se pregătesc de surprize „înfricoșătoare", având în vedere mișcările volatile ale piețelor financiare din trecut, anul acesta fiind corelate cu alegerile din SUA, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.
Radu Puiu - vin, 18 oct. 2024, 16:45
Piețele financiare, pregătite de surprize înfricoșătoare. Cât contribuie alegerile din SUA la panica generată de „Efectul Halloween

Cele două evenimente importante din acest an, „Efectul Halloween” și alegerile prezidențiale din SUA, pot influența dramatic mișcările pieței, prezentând atât oportunități, cât și riscuri pentru traderi. Un studiu realizat de Ben Jacobsen și Cherry Y. Zhang de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă arată că, pe o perioadă de 300 de ani, acțiunile s-au tranzacționat în medie mai bine cu 4,52% în perioada noiembrie – aprilie decât în lunile de vară, potrivit Forbes. În ultimii 50 de ani, disparitatea de performanță a fost mai evidentă, de 6,25%. Această tendință este valabilă în 35 de țări.

Conform analizei asupra a 65 de piețe dezvoltate și emergente, randamentul mediu al burselor în cele șase luni care au urmat Halloween-ului a ajuns la aproximativ 8,5% pe an. Iar această redresare este cunoscută drept „Efectul Halloween”. Din punct de vedere istoric, această perioadă a înregistrat adesea performanțe mai bune ale acțiunilor în comparație cu lunile de vară.

Se crede că acest efect este influențat de factori precum influxurile de pensii din SUA (fondurile din conturile de pensii, cum ar fi planurile 401(k), intră masiv pe piață în ianuarie) sau stimulentele fiscale (acțiunile care au înregistrat un câștig în cursul anului pot continua să crească la sfârșitul anului, deoarece investitorii amână vânzarea acestora pentru a evita impozitarea).

Desigur, există numeroase alte aspecte care influențează piața pe tot parcursul anului, inclusiv profiturile companiilor, datele și tendințele macroeconomice, cum ar fi ratele dobânzilor, evenimentele geopolitice și sentimentul general al investitorilor.

În plus, efectul octombrie este o teorie conform căreia prețurile acțiunilor scad în această lună. Unul dintre fundamentele acestei ipoteze este faptul că nouă dintre cele mai mari 20 de scăderi procentuale ale indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA), înregistrate într-o singură zi, au avut loc în a zecea lună a anului.

Totuși, dincolo de acest punct de date, cercetările sugerează că efectul lunii octombrie asupra acțiunilor este o superstiție. Analiza efectuată de Yardeni Research indică faptul că, din 1928, S&P 500 a câștigat valoare în luna octombrie de mai multe ori decât a scăzut. De asemenea, media performanțelor din această lună din ultimii 96 de ani arată un ușor câștig.

Patru evenimente sunt în mare parte responsabile pentru convingerea că acțiunile scad în această perioadă. Acestea sunt Panica din 1907, Prăbușirea pieței bursiere din 1929, Lunea neagră din 1987 și scăderile legate de criza financiară din 2008.

Yardeni Research a abordat efectul octombrie printr-o analiză a performanței lunare a S&P 500 între 1928 și 2024.

Principalele concluzii ale acestei analize sunt:

(1) S&P 500 a câștigat teren în octombrie de 56 de ori și s-a depreciat de 40 de ori;
(2) În medie, S&P 500 a crescut cu 0,52% în octombrie. Aceasta echivalează cu o creștere anualizată de 6,2%;
(3) Când indicele S&P 500 a avansat în octombrie, câștigul mediu a fost de 4,2%. Atunci când indicele a scăzut, pierderea medie a fost de 4,6%.

Pe scurt, teoria conform căreia acțiunile își pierd valoarea în octombrie este o simplificare excesivă a comportamentului piețelor financiare. Deși au avut loc prăbușiri majore în octombrie, experiența cu o constanță mai mare este că prețurile acțiunilor cresc pe tot parcursul lunii – deși cu o tendință spre volatilitate.

 

Halloween, o adevărată industrie de miliarde de dolari

Deși Halloween-ul nu este o sărbătoare legală, evenimentul duce la miliarde de dolari în cheltuieli de consum în Statele Unite. De la costume și machiaj până la dulciuri și articole de petrecere, există o arie largă de bunuri dorite de consumatori în această perioadă, iar această tendință este destul de vizibilă când analizăm datele statistice.

Consumatorii din Statele Unite au cheltuit suma record de 12,2 miliarde de dolari în 2023 și 10,6 miliarde de dolari de Halloween în 2022, potrivit National Retail Federation (NRF). În 2024, consumatorii sunt așteptați să plătească aproximativ 11,6 miliarde de dolari, adică sub recordul de anul trecut. Există mulți factori care contribuie la suma semnificativă pe care americanii o cheltuiesc în fiecare an pentru pregătirea Halloween-ului. Halloween-ul este o sărbătoare binecunoscută și îndrăgită, celebrată pe întreg teritoriul Statelor Unite și nu este specifică unei regiuni, unui grup religios sau unei alte categorii demografice.

În al doilea rând, Halloween-ul este de obicei asociat cu achiziționarea multor bunuri de consum, inclusiv costume, dulciuri și decorațiuni. În cele din urmă, prin natura evenimentului, familiile care sărbătoresc vor trebui să facă multe achiziții noi în fiecare an – fie pentru costume mai mari pentru copiii care au crescut sau care vor alte personaje, fie pentru dulciuri sau decorațiuni care să fie în ton cu noile tendințe ale culturii pop.

Popularitatea în creștere a evenimentului se poate observa și în afara SUA. Dimensiunea pieței mondiale a costumelor de Halloween a fost de 4.329,1 milioane de dolari în 2022 și se preconizează că piața va ajunge la 6.171,77 de milioane de dolari în 2031, înregistrând o rată de creștere compusă anuală de 4,02% în perioada de prognoză. Pandemia și-a spus cuvântul și asupra acestui subiect, piața costumelor de Halloween înregistrând o cerere mai mare decât cea anticipată în toate regiunile în perioada prepandemică.

În acest an, efectul Halloween vine într-un context deosebit, deoarece coincide cu alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie 2024. Anii electorali tind să accentueze volatilitatea pieței, iar acesta nu reprezintă o excepție.

Rezultatul alegerilor va avea un impact direct asupra politicilor guvernamentale din sectoare precum finanțe, sănătate și energie, ceea ce poate crea oscilații imprevizibile ale prețurilor.

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Voestalpine AG va reorganiza locaţiile sale de componente auto din Germania, ceea ce va include şi închiderea unei unităţi, pentru a răspunde scăderii cererii şi dificultăţilor structurale,......
Rutte: NATO nu poate confirma în acest stadiu trimiterea de trupe militare din Coreea de Nord în Rusia
Rutte: NATO nu poate confirma în acest stadiu trimiterea de trupe militare din Coreea de Nord în Rusia
NATO nu poate confirma în acest stadiu desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat vineri ...
Se scumpește berea? Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei
Se scumpește berea? Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei
Printr-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul MF sunt propuse o nouă serie de măsuri de modificări a ...
Cel mai nou bulevard din București e gata. Cum arată
Cel mai nou bulevard din București e gata. Cum arată
Primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a postat pe pagina sa de facebook imagini cu noul bulevard Valea Largă. ...