Pieţele financiare europene sfidează Syriza şi aşteaptă pompa de euro a BCE. Americanii sunt mai prudenţi

Cei mai importanţi indici ai burselor europene au sfârşit ziua în câştig, în ciuda victoriei partidului de stânga Syriza, în alegerile parlamentare din Grecia. Syriza nu mai vrea să respecte înţelegerile anterioare, care au salvat ţara de la faliment. Ameninţările stângii elene la stabilitatea euro au fost sfidate de pieţe, cel puţin luni.
Economica.net - lun, 26 ian. 2015, 22:06
Pieţele financiare europene sfidează Syriza şi aşteaptă pompa de euro a BCE. Americanii sunt mai prudenţi

Bursele europene nu au suferit nici două ore, luni, după duminica în care partidul de stânga Syriza a obţinut victoria în alegerile parlamentare din Grecia.

Stânga politică elenă ameninţa să spulbere liniştea pe pieţele financiare europene, cu intenţiile de a renegocia datoriile ţării.

Cei mai importanţi indici bursieri au înregistrat luni creşteri de 1,4% (DAX, la Bursa din Frankfurt), 0,7 % (CAC 40, la Paris), 0,29 (FTSE 100, la Londra) şi 0,2% (indicele pan-european FTSEurofirst 300), luni după amiază.

Moneda unică europeană se aprecia luni seara faţă de dolar cu 0,62%, până la 1,1274 USD / EUR, în ciuda anunţatei infuzii de bani, de un trilion de euro, pe care Banca Centrală Europeană (BCE) se angajase, joi, să-i pompeze în pieţe, prin achiziţia de titluri de stat ale ţărilor din Zona Euro.

Astfel că relaxarea monetară (QE, quantitative easing), declanşată de BCE, a sprijinit pieţele mai mult decât le-a speriat liderul  Syriza, Alexis Tsipras. Grecul a mers până într-acolo încât  să ceară ştergerea ultimelor datorii ale ţării sale, după ce, Comisia Europeană şi Fondul Monetar au reuşit să obţină de la creditori alte ştergeri şi, din 2010 încoace, au pompat  bani ca să acopere găurile guvernului elen.

Pericolele necunoscute ale unei premiere de tipul ieşirii Greciei din Zona Euro  păreau, luni, să nu mai sperie  atât de tare. Cancelarul german Angela Merkel „ar putea prefera să vadă Grecia părăsind Zona Euro, mai degrabă decât să permită domnului Tsipras să dicteze în politică economică a acesteia”.

Totuşi, „rezultatul cel mai probabil rămâne un compromis care menține status quo-ul, deoarece alternativele au un potențial prea negativ„, este de părere un strateg al administrării de investiţii euroean citat de Reuters.

La rândul lui, aflat, în fond, sub ameninţarea aceloraşi efecte necunoscute ale unei eventuale renunţări la euro, Tsipras „ar putea prefera să mai tragă de timp, să negocieze și să continue să se bucure de beneficiile programului QE”, cu toate că BCE a spus că măcar şase luni, nu va cumpăra obligaţiuni ale Greciei.

Citeşte şi
UPDATE Grecia a ales „stânga”. Ce urmează pentru Europa

Tsipras a câştigat alegerile promiţând încetarea măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditori, UE şi FMI, în schimbul unor ajutoare şi ştergeri de datorii de 240 de miliarde de euro. Banii tot curg în Grecia din 2010 încoace, în contul acestor angajamente.

În sfidării cu care pieţele europene au întâmpinat victoria lui Tsipras, pericolele unei eventuale ieliri a Greciei din Zona Euro vor pricinui tulburări pe pieţe. Americanii, care nu se mai pot consola cu propriul QE, au privit cu mai multă circumspecţie ameninţările elene.

După ce instrumentele derivate anunţau scăderi pe piaţa americană, indicele mDow Jones stagna înainte de închidere.

„Urmează un fel de compromis în Grecia în următoarele câteva săptămâni sau luni, dar drumul va fi accidentat”, a declarat pentru Bloomberg un analist de la Londra al firmei elene de administrare de investiţii EFG Asset Management Ltd., care are în grijă plasamente de 12 miliarde de dolari.

Tsipras ar putea fi victima propriului succes. Avem de a face aici cu „un mandat foarte puternic împotriva austerității și a acordurilor actuale. În același timp, retorica SYRIZA s-a înmuiat în ultimele două săptămâni. Ei doresc să renegocieze termenii salvării (de la faliment, n.r.), dar să şi rămână în euro”, a mai spus analistul citat de Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană ar putea propune un ajutor care să țină industria auto „ferm ancorată în Europa”
Comisia Europeană ar putea propune un ajutor care să țină industria auto „ferm ancorată în Europa”
Pe fondul crizei profunde în care se află industria auto din Europa, mai mulți oficiali, inclusiv președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, vor începerea unor discuții pe tema......
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
O reducere a bonusurilor managerilor de la Volkswagen va duce la o reducere a salariilor cu 10% în următorii doi ani, a ...
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii trecute, ...
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine ...