Pieţele şi oficialii salută decizia Portugaliei de a renunţa la o linie de credit preventivă

Economica.net
05 05. 2014
portugalia_96074200

Pe piaţa secundară, unde investitorii tranzacţionează titluri de stat, randamentul pentru obligaţiunile portugheze pe zece ani se situa luni la nivelul de 3,62%, cu o zecime mai puţin decât nivelul înregistrat vinerea trecută.

‘Portugalia a folosit bine ultimii trei ani şi a pus în practică reforme de amploare. Încrederea pieţelor financiare a fost restabilită. Portugalia a reuşit în mod spectaculos să se finanţeze, din nou, în mod independent’, a apreciat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble. Criticat deseori pentru că a susţinut măsurile severe de austeritate adoptate de ţările cu probleme din zona euro, Schauble adaugă că ‘încheierea programului portughez arată încă odată că drumul urmat de zona euro este bun’.

La rândul său, şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a estimat că Portugalia aluat decizia corectă atunci când a decis să iasă din programul de sprijin fără o linie de credit preventivă. ‘Portugalia a muncit din greu şi a ieşit întărită’, a afirmat preşedintele Eurogrupului. ‘Chiar dacă mai sunt mult de făcut, Portugalia dispune de un potenţial enorm’, adaugă Dijsselbloem.

Comisarul european pentru Afaceri economice, Siim Kallas, a declarat şi el că sprijină decizia luată de autorităţile de la Lisabona. ‘Însă guvernul trebuie să rămână vigilent. Nu poate exista o relaxare, reformele trebuie să continue iar anumite măsuri decise trebuie puse în practică’, a subliniat Siim Kallas.

Potrivit celor mai recente prognoze economice ale Comisiei Europene, Portugalia ar urma să înregistreze un ritm de creştere economică de 1,2% în acest an şi un avans de 1,5% în 2015, anul în care Portugalia ar urma să-şi reducă deficitul sub pragul de 3% până la nivelul de 2,5% din PIB.

Luni, miniştrii de Finanţe din zona euro reuniţi la Bruxelles, ar urma să aprobe decizia guvernului portughez de a renunţa la o linie de credit preventivă, urmând exemplul Irlandei, care în luna decembrie a devenit prima ţară din zona euro ce a ieşit de sub tutela creditorilor săi internaţionali fără a recurge la un ajutor suplimentar. În schimb, Grecia va rămâne sub asistenţă financiară internaţională