Pilon 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87 mld. lei, în creştere cu 3%. Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 87,37 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2022, în creştere cu 3% faţă de nivelul înregistrat la 30 iunie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
AGERPRES - lun, 15 aug. 2022, 12:31
Pilon 2 - Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87 mld. lei, în creştere cu 3%. Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează într-un raport al ASF, scrie Agerpres.

Citeşte şi

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 51,558 miliarde de lei, respectiv 59,01%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 21,545 miliarde de lei (24,66%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,529 miliarde de lei, respectiv 8,62% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.878.374 milioane de participanţi în iunie.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont

Fondurile de pensii lucrează cu mai mulți indicatori specifici, unii dintre ei destul de greu de înețeles pentru majoritatea celor care sunt obligați să contribuie, aceasta fiind de altfel, una dintre marile probleme ale sistemului. Totuși, un indicator este foarte important pentru contributor, este relativ ușor de înțeles și este calculat și afișat zilnic. Este vorba despre Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Acesta arată cât valorează o unitate de fond, iar prin înmulțirea numărul de unități pe care le deții (această informație îți este pusă la dispoziție de către administrator), vei afla câți bani ai în cont în fiecare moment. Amintim că, începând din 2008, toate persoanele cu vârsta până în 35 de ani, angajate pentru prima dată în România cu contract de muncă, intră automat în sistemul de pensii administrate privat (Pilon II). La lansarea sistemului, VUAN a pornit de la valoarea de 10 lei.

În acest moment, 3,75% din salariile brute ale angajaților merg către conturile de  pensii administrate privat. Procentul va crește la 4,75% din 2023.  În momentul angajării ai opțiunea să îți alegi tu fondul de pensii la care vrei să cotizezi.  După 14 ani de existență a sistemului, deja există diferențe importante între randamentele fondurilor, deci să alegi singur este o idee bună care îți poate aduce o pensie mai mare. Dacă nu vei alege (adică vei fi ca 98% dintre români) vei fi alocat automat.

Uite AICI ce fonduri de pensii pot alege și care sunt randamentele obținute de fiecare dintre ele

Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a ști câți bani mai ai în contul de pensii.

Pasul 1- Dacă nu ai optat tu pentru un anumit fond de pensii, atunci când ai intrat în sistem (când te-ai angajat prima dată) și dacă nu știi la fond ai fost alocat intră pe site-ul ASF, completează datele solicitate și administratorul te va contacta. Este obligat de lege. AICI linkul către formularul online prin care poți solicita să afli la ce fond de pensii cotizezi.  

Pasul 2- Adminsitratorul tău de pensii este obligat să îți trimită anual o scrisoare de informare în care să îți spună cât unități de fond ai acumulat și câți bani ai în cont. Dacă, totuși, nu ai intrat în posesia acestei informări, poți solicita administratorului (după ce aui aflat care este acela) toate aceste date. O poți face online sau telefonic.

Pasul 3- Ai aflat și câte unități de fond ai, acum poți să verifici zilnic care este suma din cont. Suma din cont se calculează înmulțind numărul de unități de fond cu valoarea VUAN din ziua respectivă.

AICI găsești VUAN pentru fiecare dintre fondurile private de pensii

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...