UPDATE Ionut Mişa revine: Pilonul II de pensii nu se desfiinţează, a fost o eroare

Guvernul va desfiinţa pilonul II de pensii, a declarat joi, după audierile din Parlament, Ionuţ Mişa, propus pentru prelua postul de ministru al Finanţelor, scrie Agerpres. Întrebat de ziarişti, în Parlament, despre desfiinţarea pilonului 2 de pensii, Liviu Dragnea le-a răspuns acestora că "este o prostie".
Economica.net - joi, 29 iun. 2017, 11:46
UPDATE Ionut Mişa revine: Pilonul II de pensii nu se desfiinţează, a fost o eroare

UPDATE 18:30 Dragnea despre ministrul Finanţelor: A început cu stângul, sper de acum încolo să înceapă cu dreptul

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a început cu stângul, dar speră ca de acum încolo să înceapă cu dreptul.

‘A început cu stângul (ministrul Finanţelor – n.r.), sper de acum încolo să înceapă cu dreptul. Am înţeles că neavând obişnuinţa să vorbească cu atât de mulţi oameni ca dumneavoastră, care pun întrebări în acelaşi timp, o fi răspuns la altă întrebare din spate. Dar, în programul de guvernare nu este prevăzută desfiinţarea sau naţionalizarea pilonului II de pensii. Dacă cineva vrea să facă lucrul ăsta poate să o facă, dar din alt guvern. Primul ministru aici de faţă a spus că nu au în intenţie să facă aşa ceva, eu am spus acelaşi lucru, cine trebuie să mai spună ca să lămurim pe toată lumea că nu se întâmplă, cel puţin cât noi suntem la guvernare?’, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, după învestirea Guvernului Tudose.

El a adăugat că despre înfiinţarea Fondului de Solidaritate va da explicaţii tot ministrul de Finanţe după ‘ce o să iasă din euforia acestei zile’ şi ‘o să fie atent când primeşte 10 întrebări odată, să ştie la care răspunde’.

Liviu Dragnea a menţionat că măsurile guvernamentale vor fi comunicate de miniştri şi, când va fi cazul, de către premier.

UPDATE 18:15 Mişa: S-a produs o eroare, îmi cer scuze

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a afirmat joi seară, legat de declaraţiile sale privind desfiinţarea pilonului II de pensii, că ‘s-a produs o eroare’ pentru care îşi cere scuze.

‘S-a produs o eroare pentru care îmi cer scuze’, a spus Mişa, la Parlament, după votul dat de plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

UPDATE 16:50 Tudose: Nu se desfiinţează Pilonul II

Mihai Tudose îl contrazice pe Ionuţ Mişa şi spune că Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa.

”Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde scoateţi?! Cum să spună aşa ceva? O să vorbesc cu el (n.r.: Ionuţ Mişa). Nu ştiu de ce a spus-o. Nu se desfiinţează. Punct”, a spus premierul, întrebat de măsura pe care o va lua noul Executiv privind pilonul II de pensii.


‘Pilonul II de pensii se va desfiinţa şi banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat’, a spus Mişa.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.

‘Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună’, a spus Mişa.

El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

‘Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor’, a mai arătat ministrul propus al Finanţelor.

În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Preşedintele de la acel moment al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, declara, însă, că discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare.

În urma acestor discuţii, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general, Raluca Ţintoiu.

6,9 milioane de participanţi la pilonul II, 36,1 miliarde de lei

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creştere cu 34,14% faţă de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuţii pentru 6,761 milioane participanţi. În luna martie, au fost virate contribuţii pentru 4,087 milioane participanţi, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuţii. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanţi fără contribuţii.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...