În iunie, Guvernul Olandei anunţa că va furniza KLM fonduri de 3,4 miliarde de euro, pentru a o ajuta să supravieţuiască în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Pachetul este format din împrumuturi bancare garantate de 2,4 miliarde de euro şi un credit direct de un miliard de euro, a precizat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra. Şi Franţa a anunţat în aprilie un acord de salvare de şapte miliarde de euro pentru Air France.
Anterior sindicatul piloţilor KLM a fost de acord cu reducerea salariilor până în martie 2022 dar Guvernul a cerut garanţii că salariile vor fi îngheţate încă trei ani. Iniţial piloţii au refuzat, ceea ce ar fi putut determina Executivul să nu mai acorde asistenţa financiară. Totuşi, marţi s-a ajuns la un acord între conducerea şi sindicatul piloţilor KLM.
Statul francez şi cel olandez deţin fiecare 14% din acţiunile Air France-KLM, un grup care este lider de piaţă pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa, ce oferă acces la o reţea care acoperă 314 de destinaţii în 116 ţări, prin companiile Air France, KLM Royal Dutch Airlines şi Transavia.