Pimco: Alegerile din mai multe ţări europene vor accentua volatilitatea pe pieţele financiare

Volatilitatea de pe pieţele financiare va fi accentuată de alegerile programate în următoarea perioadă în mai multe ţări din Europa, între care şi Franţa, afirmă Mohamed El-Erian, codirector al Pimco, care deţine cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni suverane din lume.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 16:17
Pimco: Alegerile din mai multe ţări europene vor accentua volatilitatea pe pieţele financiare

Pimco are active de aproape 1.800 de miliarde de dolari şi administrează Pimco Total Return Fund, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume.

El-Erian a explicat într-un articol pe site-ul CNBC modul în care alegerile din Europa ar putea influenţa pieţele financiare.

În Europa începe un ciclu electoral duminică, odată cu prima rundă a alegerilor din Franţa, în care nu există un candidat favorit să câştige din primul tur. În continuare, pe 6 mai are loc a doua rundă a scrutinului din Franţa, precum şi alegeri parlamentare în Grecia şi regionale în Germania. Pentru moment, acest ciclu electoral se încheie pe 31 mai cu un referendum în Irlanda privind pactul fiscal adoptat la nivel european.

„În toate aceste curse, politicienii oferă votanţilor interpretări diferite ale trecutului şi, cel mai important, viziuni diferite în privinţa viitorului”, notează El-Erian

Situaţia este valabilă mai ales în Grecia, unde alegerile au ca protagonişti pe cei dispuşi să continue programul de austeritate, convenit de guvernul tehnocrat cu troica BCE-UE-FMI, şi pe cei care ar opta pentru ceva diferit. Pentru investitori se reduce la o cursă între o abordare politică cu probleme în Grecia şi una care ar presupune un risc şi mai mare.

În Franţa, a doua mare economie a zonei euro, situaţia este mai nuanţată, dar nu din cauza poziţiilor lui Francois Hollande, principalul contracandidat al preşedintelui Nicolas Sarkozy. Hollande a rămas constant în angajamentele de a încerca să obţină revizuiri ale abordării crizei de către zona euro, pentru a reflecta mai puţină austeritate şi mai multă creştere.

„Incertitudinile sunt legate de Sarkozy. În încercarea de a-l ajunge din urmă pe Hollande, acesta şi-a schimbat discursul şi a face noi promisiuni”, afirmă şeful Pimco.

Dacă preşedintele Sarkozy eşuează în încercarea de a fi reales, cancelarul Angela Merkel va pierde cel mai important aliat din Europa, situaţie care va complica încercările liderului german de a consolida fundamentele instituţionale şi economice ale zonei euro. Această situaţie ar explica pasul neobişnuit al cancelarului de a-i face campanie lui Sarkozy.

Totodată, alegerile regionale din Germania din luna mai ar putea oferi indicii asupra capacităţii cancelarului Merkel de a guverna şi după alegerile naţionale de anul următor.

La sfârşitul lunii mai are loc referendumul din Irlanda, primul test foarte vizibil pentru guvernul de la Dublin, în care acesta cere electoratului acordul pentru pactul fiscal european.

Pentru investitorii interesaţi doar de modul în care alegerile le vor afecta plasamentele, El-Erian explică „în termeni simpli” ce fel de investiţii ar fi favorizate de anumite rezultate.

Dacă un investitor ar miza pe creşterea activelor riscante şi în special pe o creştere puternică, ar fi de preferat să câştige în Franţa Sarkozy, în Grecia să se formeze o coaliţie stabilă a partidelor tradiţionale, Merkel să aibă susţinere în alegerile regionale, iar rezultatul referendumului din Irlanda să fie pozitiv.

În cazul unor investiţii ce ar beneficia de scăderea activelor riscante, cel mai bine ar fi dacă ar câştiga Hollande, în Grecia rezultatul ar fi ambiguu, Merkel ar avea probleme, iar irlandezii ar respinge pactul fiscal.

Pentru rezultate mixte în alegeri trebuie adăugate mai multe luni de poziţionare politică în Europa la celelalte elemente care influenţează riscul pe pieţele financiare.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...