Asociația ,,jucătorilor din asigurări’’, UNSAR, confirmă dezvăluirile COTAR privind distorsionarea concurenței și potențiale înțelegeri cu privire la prețuri în piața RCA. Asigurătorii au încasat în plus 2 miliarde de lei (o creștere de 89%) și au plătit daune materiale mai mari cu doar 5% (în timp ce unii dintre ei continuă să nu plătească), susține COTAR într-un comunicat de presă.
Anterior, UNSAR a transmis, ca răspuns la un alt comunicat al COTAR, că asociația transportatorilor și service-urilor manipulează, interpretând date corecte într-un mod eronat. Concret, UNSAR s-a referit mai ales la afirmația COTAR conform căreia asigurătoriii din România au cele mai mari cheltuieli administrative(salarii, chirii, etc) din Europa, deși plătesc cele mai mici daune este una falsă, aducând în acest sens și cifre concrete. Economica a explicat cu acea ocazie că cele afirmate de COTAR, preluate dintr-un studiu al EIOPA(asociația europeană a asigurătorilor și supraveghetorilor din asigurări și pensii private) se referă la alți indicatori decât cei utilizați în mod uzual pentru a arăta nivelul cheltuielilor. Subliniem că acest indicator este important, în contextul în care este parte componentă din formarea tarifelor RCA. Cu cât sunt mai mari cheltuielile, cu atât mai mare este și prețul.
AICI puteți vedea acuzațiile inițiale ale COTAR și argumentele UNSAR care contrazic afirmațiile transportatorilor și service-urilor
Acum, COTAR revine și subliniază, având ca țintă principală compania Euroins, că asigurătorii s-au înțeles să majoreze tarifele RCA și chiar răspunsul lor certifică acest fapt. Redăm, mai jos, principalele solicitări ale COTAR, cu mențiunea că ele nu reprezintă poziția Economica:
- ANAF să investigheze de urgență modul în care este evidențiat/taxat profitul nejustificat și apărut peste noapte al societăților de asigurare, prin perpetuarea practicilor de tip cartelar deja dovedite și sancționate de către Consilul Concurenței în 2018. Mai exact, trebuie cercetată aceastămajorare a cheltuielilor de administrare (cu peste 35%), realizată astfel încât să fie dedusă o sumă din ce în ce mai mare din profitul impozabil, în frauda bugetului de stat.
- Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că o creștere a daunei medii de 5% și o înjumătățire a daunei medii pentru vătămări corporale (-56%) nu poate justifica în vreun fel scumpirea primelor RCA cu peste 80%. 265,5 milioane de lei reprezintă creșterea declarată a cheltuielilor de administrare, în primele 6 luni.
- Singurele date publice privind cheltuielile de administrare (ca parte a primelor RCA) comunicate de către ASF pentru anul 2022 sunt cele referitoare la Semestrul I.Astfel, cheltuielile de administrare s-au majorat pe segmentul RCA de la 714,5 milioane de lei în semestrul I 2022, la 980 de milioane de lei în primele 6 luni din 2022, respectiv cu 265,5 milioane de lei (+37%).
- Drept consecință, în primele 6 luni ale anului 2022 sumele încasate de asigurători din prime RCA au fost de 4,25 miliarde de lei, o creștere cu 89% față de cele 2,25 miliarde de lei încasate în perioada similară a anului 2021. Tot în această perioadă, valoarea daunei medii achitate de către asigurători s-a majorat doar cu 5%, diferența reprezentând profit nejustificat și expresie a potențialelor practici de tip cartel (dublarea și chiar triplarea tarifelor de primă RCA, sub pretextul falimentului City Insurance).
- COTAR observă o similitudine între sectorul bancar, unde există suspiciuni că băncile manipulează rata de dobândă ROBOR (în condițiile în care se împrumută în piață la prețuri semnificativ mai scăzute decât cele percepute clienților prin ROBOR-ul umflat), și sectorul asigurărilor, unde datele par să indice că asigurătorii majorează și ei artificial costul asigurărilor, invocând pretextul falimentului City Insurance.