Piperea: De la RADET vom elimina 250 de posturi, excedentare sau sinecuri, aşteptăm cele 900 de milioane de lei de la Primărie

Programul de plecări voluntare de la RADET nu va afecta foarte mulţi angajaţi, iar aceste reduceri de costuri sunt primele măsuri anterioare implementării planului de reorganizare. Potrivit acestuia, RADET va fuziona cu Elecen, noua entitate va rămâne la Primărie, nu va fi privatizată. Până atunci însă, RADET încă aşteaptă de la Primărie plata celor 900 de milioane de lei cu care instituţia este datoare.
Economica.net - mie, 03 mai 2017, 21:00
Piperea: De la RADET vom elimina 250 de posturi, excedentare sau sinecuri, aşteptăm cele 900 de milioane de lei de la Primărie

Procesul de restructurare a regiei de distribuţie a energiei termice RADET Bucureşti presupune eliminarea a circa 200-250 de posturi, care sunt „excedentare” şi sunt „sinecuri politice”, iar planul final de reorganizare a societăţii, aflată acum în insolvenţă, presupune fuziunea cu producătorul de energie electrică şi termică Elcen, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET.

Acum două zile, RADET a anunţat un program de plecări voluntare din companie prin care angajaţi care vor opta pentru plecarea voluntară, în contextul reorganizării Regiei, pot beneficia, pe lângă drepturile salariale cuvenite la zi, de o ofertă care poate varia între patru şi 19 câştiguri medii lunare, în funcţie de vechimea în muncă. Oferta se adresează celor care au contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi lucrează la RADET de cel puţin trei ani.

„Dreptul de opţiune aparţine exclusiv angajaţilor, iar cererile pentru acordarea acestor drepturi se depun până vineri, 5 mai. RADET Bucureşti îşi rezervă dreptul de a respinge cererile salariaţilor care sunt absolut necesari pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în condiţii de siguranţă”, a mai informar Regia.
„Vorbim despre desfiinţarea unor posturi excedentare sau a unor sinecure politice. Nu vor pleca oamenii care sunt absolut necesari”, a spus Piperea, care a mai afirmat că probabil între 200 şi 250 de oameni vor pleca acum din companie. RADET are 3.500 de salariaţi.

„Ce se face acum este să se pregătească planul de reorganizare a RADET, care a va fi gata undeva în luna noiembrie” a spus Piperea. Potrivit acestuia, concluzia planului va fi că RADET va fuziona cu producătorul de energie electrică şi termică Elcen (care administrează CET-urile din Bucureşti, aflată şi ea în insolvenţă), în condiţiile în care Elcen, care este acum în subordinea Ministerului Energiei, va trece la Primăria Capitalei. Noua entitate se va ocupa aşadar şi de producerea şi de furnizarea energiei termice în Bucureşti şi, spune Piperea, „voi milita ca în circa doi ani, subvenţia plătită de Primărie pentru energia termică, să fie anulată, pentru că ea consumă cum circa 15% din bugetul Capitalei”.

Amintim că, în Bucureşti, populaţia plăteşte 164 de lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care costul este de 342 de lei. Diferenţa este acoperită de subvenţii de la Primărie.

De fapt, aceasta este şi una dintre cauzele pentru care atât RADET cât şi Elcen sunt acum în insolvenţă: Primăria plăteşte cu întârziere sau deloc subvenţia către RADET, iar aceasta acumulează datorii la Elcen, care la rândul ei acumulează datorii la producătorii de gaze naturale care, nu de puţine ori, au ameninţat cu sistarea livrărilor, ce ceea ar conduce la oprirea furnizării de apă caldă şi căldură în Bucureşti.

În acest moment, Primăria este datoare la RADET cu circa 900 de milioane de lei, spune Piperea. „Este vorba despre obligaţii legale, bani datoraţi conform legii”, afirmă Piperea, care a precizat că se poartă discuţii cu reprezentanţii autorităţii locale pentru plata acestor bani, dar nu a putut da mai multe detalii.

Privatizarea? Mai degrabă nu

În ultimul timp, tot mai multe voci spun că planul pentru energia termică din Bucureşti ar fi următorul: RADET fuzionează cu Elcen, iar noua entitate va fi privatizată, serviciul de producere şi furnizare al energiei termice urmând să fie concesionat firmei private care va prelua activele. Numele vehiculat al investitorului: firma franceză Veolia, care are deja concesionat serviciul de apă şi canalizare din Bucureşti.

Piperea a catalogat aceste lucruri drept „o prostie de la un capăt la altul” şi a spus că privatizarea serviciului de producţie şi furnizare a energiei termice din Bucureşti „nu este un scop în sine”.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...