Piperea a afirmat că în loc de o modificare a Codului Fiscal pentru anularea plăţii impozitului de către clientul băncii, ar putea fi promovată o modificare prin HG a metodologiei de aplicare a art.111 Cod fiscal, din care sa rezulte că impozitul de 2-3% va putea fi preluat de banca, urmând a fi trecut de bancă în contabilitatea băncii cu titlu de cheltuială deductibilă. În acest fel, banca va fi co-interesată să accepte ca valoarea declarată în actul de dare în plată să fie cea apropiată de valoarea de piaţă a imobilului.
Iată postarea avocatului Gheorghe Piperea pe Facebook:
„Azi intre 16 – 18 am avut, impreuna cu dl deputat Zamfir, o intalnire cu conducerea Uniunii Notarilor, inclusiv dl Manescu, presedinte, si dna Rotaru, vice-presedinte, la sediul Uniunii din strada Luigi Cazzavilan. A participat si dl Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.
Sunt foarte multumit si optimist dupa aceasta intalnire.
Mitul si/sau speranta ca legea se va bloca prin opozitia notarilor sunt false. Notarii au inceput de azi, in baza unei circulare de la Uniune, sa emita notificari. Costul acesteia va fi in jur de 100 de lei.
Precizarile primite de la MF in ultima vreme in legatura cu impozitul de 2-3% nu sunt deloc precizari pentru notari, ci cauze generatoare de confuzie. Am decis ca o clarificare oficiala sa fie ceruta Comisiei Fiscale din cadrul M F, singura abilitata sa dea interpretari oficiale ale legii fiscale.
Desigur ca eu voi argumenta, in continuare, ca acest impozit nu este datorat – chestiune in legatura cu care notarii au o pozitie similara. Notarii participanti la discutie au sustinut ca impozitul de 2-3% nu este prevazut in cod pentru situatia darii in plata reglementata de Legea nr.77/2016. In subsidiar, notarii au sustinut ca, daca s-ar considera aplicabil, acest impozit ar trebui calculat la valoarea declarata in contract, si nu la valoarea datoriei, iar, intrucat acest lucru presupune o negociere, partile vor putea stabili si cine suporta impozitul.
Desigur ca o oug care sa stabileasca o scutire expresa de la plata acestui impozit pentru darile in plata efectuate in baza Legii nr.77/2016 ar simplifica lucrurile – inteleg ca deja se ia in calcul un astfel de proiect (declaratie publica Min Finante, A Paliu Dragu). In fond, darea in plata cu efect liberatoriu este un faliment simplificat, iar falitului nu i se pot percepe impozite si taxe pentru liberari de datorie.
Din discutia de azi a rezultat, insa, o solutie si mai simpla/rapida : in loc sa se modifice codul fiscal, mai bine s-ar promova o modificare prin HG a metodologiei de aplicare a art.111 Cod fiscal, din care sa rezulte ca impozitul de 2-3% va putea fi preluat de banca, urmand a fi trecut de banca in contabilitatea bancii cu titlu de cheltuiala deductibila. In acest fel, banca va fi co-interesata sa accepte ca valoarea declarata in actul de dare in plata sa fie cea apropiata de valoarea de piata a imobilului. Statul nu ar pierde nimic de aici.
In orice caz, notarii au inteles foarte bine mecanismul legii, care presupune o notificare cu efectul automat al inghetarii efectelor contractului (nu se mai plateste nimic pe toata durata procedurii), un act notarial de transfer de drept de proprietate, care poate fi incheiat la o luna de la notificare sau la 5 ani si, in caz de refuz al actului de transfer, banca va fi sanctionata in pasul 3, care inseamna o hotarare care sa tina loc de transfer de drept de proprietate in schimbul stergerii datoriilor si care sa treaca si costurile, taxele si impozitele in sarcina bancii recalcitrante.
Pentru a facilita darea in plata notariala (in lipsa careia s-ar purcede la o dare in plata judiciara, fara onorarii notariale), Uniunea a convocat pentru 26 mai un Consiliu care sa decida reducerea onorariilor uzuale pentru actele de transfer de drept de proprietate.
Asa ca poftiti de notificati! Dupa care asteptati 5-6 luni, pana cand bancile va vor implora sa negociati.”