Piperea (Rominsolv): Vom introduce o cerere la judecătorul sindic privind modificarea planului de reorganizare al ELCEN
Întrebat de jurnalişti, miercuri, la o conferinţă, dacă va cere falimentul ELCEN, el a răspuns: „Din păcate, condiţiile legale ne obligă la aşa ceva, doar că urmează să introducem nişte cereri de explicaţii şi după aceea urmează să introducem o cerere la judecătorul sindic care să oblige să modifice în mod realist planul de reorganizare, iar dacă nu o face, probabil că acesta va fi finalul nefericit”.
El a afirmat că, deşi în prezent situaţia este RADET – în faliment, ELCEN – în reorganizare, din punctul de vedere al faptelor situaţia e diametral opusă.
„RADET e într-o procedură de faliment pentru care s-a dispus de către Curtea de Apel o suspendare (…), suntem într-o situaţie în care atât ANAF, cât şi ENGIE (…) au făcut un apel şi solicită desfiinţarea procedurii de faliment, singurii care în momentul de faţă îşi păstrează cu îndârjire intenţia de a ţine această entitate în faliment sunt domnii de la ELCEN şi o să vedeţi că există şi un interes material nepermis în această privinţă. (…) În timp ce, în ce priveşte ELCEN, care are un plan de reorganizare, (…) sunt într-o situaţie diametral opusă, sunt într-o situaţie de faliment tehnic. Sursa principală de finanţare, care e o iluzie, o ficţiune din planul lor de reorganizare e o suma de 1,2 miliarde lei pe care Primăria Capitalei ar urma să fie de acord să o plătească pentru a evita un proces de 12 ani, această exprimare nu-mi aparţine, apare în planul de reorganizare al ELCEN (…) pentru a evita un proces de 12 ani ELCEN propune o negociere cu PMB pe 1,2 miliarde lei, în aşa fel încât să asigure finanţarea propriului plan de reorganizare”, a declarat Piperea.
În opinia sa, ELCEN şi-ar dori falimentul RADET pentru rambursare de TVA.
„Din falimentul RADET ELCEN urmează să obţină, dacă se va definitiva prin respingerea apelului această hotărâre, urmează să obţină de la statul român cu titlu de rambusare a TVA suma aferentă a 3,7 miliarde lei, în valoare e undeva în jur de 560 milioane lei (…). Pentru această rambursare de TVA şi-au propus domnii administratori judiciari un onorariu de succes – pe care la un moment dat l-am denumit chiar onorariu de insucces, pentru că falimentul RADET înseamnă şi falimentul ELCEN – de 2,75% din această sumă (…). Vă rog să calculaţi de ce e interesant să apeşi pe pedala politică (…), în condiţiile în care e o chestiune pur juridică, pur economică”, a adăugat Piperea.