Piperea: Sămânţa dării în plată ca mecanism reglementat prin lege se găseşte în Codul Civil

Sămânţa dării în plată ca mecanism legislativ reglementat prin lege se găseşte în Codul Civil, despre care opozanţii Legii dării în plată susţin că ar fi încălcat, a declarat, luni, avocatul Gheorghe Piperea, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 12:14
Piperea: Sămânţa dării în plată ca mecanism reglementat prin lege se găseşte în Codul Civil

‘Sămânţa dării în plată ca mecanism legislativ reglementat prin lege se găseşte chiar în Codul Civil, acel Cod Civil despre care opozanţii Legii dării în plată susţin că ar fi încălcat de această Lege a dării în plată. În afară de faptul că a spune că un Cod civil e încălcat de o lege specială este o prostie pe care nu o face niciun student de anul I de facultate de drept pentru că legea specială este făcută pentru a deroga de la legea generală, în afară de faptul că nu poţi să spui despre o lege că este ilegală pentru că încalcă un Cod cum este cel civil, trebuie să vă spun că în Codul Civil este sămânţa dării în plată ca instrument legislativ’, a afirmat Piperea.

El a făcut referire la mai multe articole din Codul Civil pentru a-şi susţine afirmaţia.

‘Indic în primul rând articolul 2325: ‘debitorul şi creditorul pot conveni să limiteze dreptul creditorului de a urmări bunurile care nu îi sunt ipotecate’. Aşadar, produsele acelea despre care se vorbeşte de unele bănci că vor fi concepute pentru a lupta împotriva efectelor dării în plată puteau să existe din 1 octombrie 2011 de când a intrat în vigoare Codul Civil. Articolul 1492 are titlul: ‘Darea în plată’ şi se vorbeşte că se poate ajunge la o liberare de datorie prin darea în plată a imobilului care este supus executării silite de către creditori dar numai dacă creditorul este de acord’, a mai afirmat avocatul.

Pe de altă parte, acesta a precizat că, în prezent, nu este în vigoare Legea falimentului personal care, oricum, nu îi va proteja pe oamenii oneşti.

‘A circulat astăzi (luni – n.r.) un manifest ca în perioada comuniştilor ilegalişti din care rezultă că noi, cei care am iniţiat această lege a dării în plată, nu am spus românilor că există o Lege a falimentului personal. Nu există o lege a falimentului personal. Asta este o mare minciună. Nu există, pentru că, aşa cum ştim cu toţii, Legea nr. 151/2015 cu privire la falimentul persoanelor fizice nu a intrat în vigoare. A fost înlăturată de la aplicare timp de cel puţin un an de zile printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului României. Chiar dacă ar fi să fie pusă în aplicare, vă spun din start că această lege nu îi protejează pe oamenii simpli, oneşti, pentru că care atât de multe restricţii, atât de multe complicaţii în a fi pusă în aplicare, încât nu e vorba despre o modalitate adevărată de protecţie’, a mai afirmat Piperea.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanţelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susţine punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ceea ce înseamnă că nu pot fi preluate fără aprobarea specială a......
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat miercuri pe Mario Iorgulescu la opt ani şi opt luni închisoare cu executare pentru ...