Directorul general adjunct de la National Bank of Greece (NBG), Petros Christodoulou, a declarat că NBG, pentru care creditele neperformante reprezintă 24,4% din portofoliul de credite, vrea să înființeze o bancă de rebuturi în următoarele două luni și caută consilieri care să o ajute cu acest proiect.
‘Trebuie să ai un obiectiv clar, o identitate clară și un management coerent al creditelor neperformante, precum și o structură de responsabilitate bine definită care să precizeze cine este responsabil și pentru ce’, a spus Christodoulou. Potrivit acestuia, volumul activelor care ar urma să fie transferate nu a fost încă stabilit, însă banca de rebuturi ar trebui să poată funcționa separat de la finele acestui an.
De asemenea, NBG ar putea utiliza o structură de tip ‘bancă de rebuturi’ pentru a scăpa de unele din creditele cu problemă prin găsirea unui investitor dispus să preia o participație minoritară la o subsidiară care va gestiona aceste credite. ‘Am semnat un acord de confidențialitate, au văzut portofoliul și îl vor evalua. Este vorba de mai multe fonduri care încearcă să obțină un câștig rapid așa că este posibil să ajungem la un acord’, a mai supus Christodoulou.
La rândul său, directorul general adjunct de la Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, a declarat că și banca sa caută modalități prin care să separe creditele cu probleme de cele sănătoase și că speră ca o nouă organizație să intre în funcțiune până la începutul anului următor. ‘Piața cere claritate cu privire la creditele neperformante’, a declarat Thomopoulos, adăugând că Piraeus Bank a decis să înființeze o bancă de rebuturi deoarece în prezent situația începe să se stabilizeze.
Creditele neperformante sunt o problemă importantă pentru băncile grecești, unde economia s-a contractat cu 25% după șase ani de recesiune. În plus, băncile elene nu și-au revenit încă după pierderile de 27 de miliarde de euro înregistrate după restructurarea fără precedentă a datoriei suverane a Greciei în 2010. La finele lunii iunie creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliul total de credite în valoare de 260 de miliarde de euro al primelor patru bănci grecești, de peste trei ori mai mult decât media de 7,15% care potrivit FMI exista în 2012 în zona euro.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente și pe piața din România: National Bank of Greece (NBG), care este acționar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank și ATE Bank (fosta Mindbank).