Piraeus Bank revine pe pierderi în trimestrul trei, din cauza majorării provizioanelor

Economica.net
29 11. 2017
foto_piraeus_bank_4_02379600

Băncile greceşti au intrat în criză financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut, creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde de euro, iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019, urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019, de la 51% la finele lui 2016.

În trimestrul doi din acest an, Piraeus revenise pe profit, dar în perioada iulie-septembrie a înregistrat pierderi, din cauza majorării provizioanelor pentru creditele neperformante (NPL), care nu au compensat majorarea veniturilor de pe urma dobânzilor, taxelor şi comisioanelor.

Directorul general Christos Megalou a anunţat că banca şi-a redus stocul de credite neperformante cu 300 de milioane de euro, înainte deprecierilor de active, fiind cea mai mare reducere trimestrială de până acum.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 26,2% din Piraeus, a cărei capitalizare bursieră este evaluată la 878 de milioane de euro.

Pierderile nete de pe urma operaţiunilor discontinue s-au situat la 19 milioane de euro (23 milioane de dolari) în perioada iulie-septembrie 2017, după un profit net de şapte milioane de euro în trimestrul doi din acest an.

Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 20% în trimestrul trei din 2017, la 312 milioane de euro.

Luna trecută, Piraeus a anunţat vânzarea operaţiunilor din Serbia către Direktna Banka.

Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, băncile elene îşi vând activele din Balcani pentru a se concentra pe piaţa internă, câştigurile urmând să majoreze nivelul lichidităţilor şi indicele de adecvare a capitalului.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2018, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Banca sârbă Direktna va achiziţiona operaţiunile bancare şi de leasing din Serbia ale Piraues pentru 58 – 61 de milioane de euro, în funcţie de performanţele financiare ale activelor până la momentul finalizării acordului, a precizat grupul bancar elen.

‘Obiectivul nostru principal îl reprezintă reducerea expunerii la subsidiarele bancare internaţionale din România, Bulgaria şi Serbia şi la activele nebancare elene care nu sunt de bază şi, dacă vom implementa asta fără să fie afectat capitalul, efectul asupra bilanţului va fi pozitiv’, declara recent director general al Piraeus Bank, Christos Megalou.

Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a prezentat recent planul strategic ‘Agenda 2020’, conform căruia vor fi vândute afacerile din Balcani (România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Ucraina) şi va fi redus portofoliul de credite neperformante (NPL).

Până la sfârşitul anului, grupul bancar elen trebuie să scape de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), conform planurilor de restructurare convenite cu Uniunea Europeană.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.