Pirotehnistul care a instalat artificiile la Colectiv: Nu-mi explic cum s-a putut produce incendiul

Viorel Zaharia, unul dintre pirotehniştii care au montat artificiile în clubul Colectiv, susţine că nu-şi explică cum s-a putut produce incendiul, potrivit referatului prin care procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) cer sâmbătă arestarea lui preventivă pentru ucidere din culpă cu victime multiple, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 07 nov. 2015, 15:43
Pirotehnistul care a instalat artificiile la Colectiv: Nu-mi explic cum s-a putut produce incendiul

„Nu-mi explic cum s-a putut produce incendiul. Nu-mi explic cum a putut să ia acel stâlp foc din fotografiile pe care le-am văzut la televizor. Acelaşi tip de artificii au mai fost folosite de către mine şi cu alte ocazii în incinte închise, fără a se produce nici un incident. Distanţa maximă la care poate ajunge jerba pe care am instalat-o este de 3 metri distanţă şi 15 secunde timp de ardere. Acestea se înţeleg pentru că sunt nişte menţiuni pe ambalaj care pot fi deduse. (…) Nu cred că era posibil ca artificiile montate să se fi deplasat de la locul iniţial unde au fost amplasate”, se arată în declaraţia dată de Zaharia.

El a precizat că a plecat din clubul Colectiv cu câteva ore înainte de începerea spectacolului din seara zilei de 30 octombrie şi a aflat de incendiu abia a doua zi dimineaţă.

„La ora 18 şi ceva, eu, Moise Marian şi Beşcu Alexandru am plecat de la clubul Colectiv. Pe mine m-au lăsat acasă, urmând ca ceilalţi doi să se întâlnească mai târziu să meargă la club. (…) În dimineaţa zilei de 31.10.2015, în jurul orei 08:30 am aflat ce s-a întâmplat pentru că am fost sunat de mama. Aşa am aflat ce s-a întâmplat. M-am uitat la televizor şi am văzut imagini şi fotografii cu privire la ce s-a întâmplat în clubul Colectiv”, a mai declarat inculpatul.

Procurorii au stabilit că artificiile au fost instalate de doi pirotehnişti autorizaţi de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia şi Marian Moise. Cel din urmă s-a aflat în club în momentul izbucnirii incendiului şi a suferit arsuri grave, fiind în prezent internat la un spital din Belgia.

„Din datele şi probele existente până în prezent, au rezultat indicii rezonabile în sensul că numiţii Zaharia Viorel şi Moise Marian, pirotehniştii autorizaţi angajaţi ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30.10.2015, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens, iar Moise Marian a manipulat mecanismul de declanşare al efectelor pirotehnice (foc de artificii) în timpul concertului din data de 30.10.2015, fapt care a iniţiat incendiul care a condus la decesul a 32 de persoane şi vătămarea corporală a mai multor persoane”, se arată în referatul PÎCCJ.

Potrivit procurorilor, cei doi pirotehnişti nu au luat toate măsurile de prevenire a unui incendiu, deşi aveau pregătire de specialitate şi avizele necesare, dând dovadă de gravă neglijenţă. Ei nu au luat măsuri de limitare şi de asigurare a perimetrului posibil incandescent şi nici nu au asigurat prezenţa unor extinctoare în imediata apropiere, ceea ce ar fi putut duce la evitarea propagării incendiului.

„Mai mult, aceştia nu au evaluat riscurile amplasării efectelor pirotehnice într-o incintă închisă, fără posibilităţi multiple de evacuare, şi nici nu s-au documentat cu privire la structura interioară: prezenţa unor materiale uşor inflamabile în proximitatea artificiilor amplasate. Pe cale de consecinţă, susţinem că suspectul Moise Marian şi inculpatul Zaharia Viorel trebuiau şi puteau să prevadă (…) că efectele pirotehnice au fost amplasate în condiţii improprii şi riscante, fără luarea măsurilor de siguranţă adecvate, aspect care intra în atribuţiile lor de pirotehnişti”, se mai menţionează în referat.

Din declaraţia lui Viorel Zaharia mai reiese că acesta nici nu ştia exact ce fel de artificii a instalat în clubul Colectiv.

„Nu pot preciza ce efecte pirotehnice am instalat, dar cred că erau T1. Acestea erau inscripţionate în bulgară. Nu aveau nicio menţiune de utilizare în limba română”, a susţinut pirotehnistul.

El le-a mai spus anchetatorilor că a observat faptul că stâlpii din faţa scenei, spre care erau îndreptate artificiile, erau înveliţi cu un burete, dar nu a verificat ce tip de material este.

„Am văzut că pe stâlpii de susţinere este amplasat un burete, dar nu m-am apropiat să văd din ce material este buretele respectiv. Nu am văzut prea bine tavanul, erau doar nişte stinghii din lemn. Nu am pus mâna pe buretele de pe stâlpi, nu ştiu din ce material era. Nu am ştiut că este burete, am văzut că este doar un material”, a declarat Viorel Zaharia.

Procurorii PÎCCJ au dispus vineri, în dosarul incendiului de la Colectiv, reţinerea lui Viorel Zaharia pentru ucidere din culpă. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi Cristian Mihai Niţă şi Daniela Ioana Niţă, patronii firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte la 6%, iar în 2025 veniturile......
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul acestei mari insule arctice, răspunzând comentariilor făcute de ...