Pîslaru: Avem în vedere scheme de ajutor de stat pentru achiziţia de echipamente pentru şcoli profesionale
‘Pentru partea de formare profesională continuă Ministerul Muncii a scos acum în analizare externă şi cealaltă componentă, de ucenicie şi stagii, care a fost şi ea refăcută, asemenea pachetului de măsuri active, ca să poată să fie folosită. Anul trecut au fost doar 230 de persoane în ucenicie. Era clar că nu era atractiv. Era birocratic. Se dădeau bani care nici măcar nu acopereau cheltuielile de a face dosare. Şi ultima componentă este că avem în vedere, dar acum, în fine, o să se interpreteze electoral, avem în vedere şi vă pot arăta documente că nu e de azi, ideea unor scheme de ajutor de stat care să permită eventual ca aceste utilaje să fie, mai ales pentru firmele mai mici care îşi caută anumite calificări specializate, nişte granturi care să compenseze costul achiziţiei şi care să fie date fie ca scheme de ajutor de stat, fie să fie dotări directe pentru şcolile profesionale. Acesta este episodul următor şi evident depinde de ce se întâmplă după sfârşitul acestui an’, a spus Dragoş Pîslaru.
De asemenea, ministrul Muncii a spus că o altă măsură luată este legată de deductibilitatea fiscală a investiţiilor pe care firmele private le fac pentru baza materială de învăţământ profesional în abordarea duală. Acesta a explicat că, până acum, dacă o firmă voia să cumpere un echipament pentru şcoala profesională acesta era considerat o achiziţie care nu avea deductibilitate.
Pe lângă acesta, a mai fost luată o măsură în privinţa trainingurilor din cadrul companiilor, fiind introdusă în Codul Fiscal o deductibilitatea mai largă a cheltuielilor de formare. Până acum, acestea erau strict legate de livrarea cursului, iar prin aceste modificări deductibilitatea se va putea aplica pentru cazarea lectorilor sau diurna lor.