Pîslaru:Pensiile vor creşte când ne vom permite să crească;anul acesta vor fi doar indexările uzuale

Economica.net
22 05. 2016
pensii_10147900

„Considerabil, este puţin probabil. În sensul indexărilor uzuale, al mecanismelor pe care le cunoaşte toată lumea, nu văd un motiv să nu se întâmple”, a spus Pîslaru, menţionând că majorări semnificative de pensii pot fi realizate prin creşterea bugetului de stat – colectarea mai bună a taxelor, majorarea taxelor, creşterea eficienţei folosirii banilor publici.

Totodată, el a atras atenţia că, dacă se va continua cu sistemul pensiilor speciale, care se îndepărtează de principiul contributivităţii, pensiile nu vor avea cum să crească pentru restul lumii.

„Pensiile vor creşte când ne vom permite să crească pensiile. În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut şapte categorii care şi-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie şi acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivităţii. (..) Pensiile speciale practic creează nişte avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decenţă a vieţii, dar practic banii aceia sunt luaţi de la toţi ceilalţi. Eu practic iau dintr-un coş mare şi dau la nişte categorii speciale nişte pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuşi o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constituţională anumite acte care vin şi greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumuseţea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a creşte salarii, pensii, indemnizaţii, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînţeles că nu există nimic. (…) poţi să fii extrem de bine intenţionat…şi aici plecăm de la premisa că toţi parlamentarii sunt îngeri: empatizezi şi inima ta este mişcată pentru situaţia pensionarilor. Dar trebuie să îţi pui problema: banii ăştia vin de la toţi ceilalţi…” a explicat Dragoş Pîslaru.

Potrivit ministrului Muncii, ar trebui să se revină la sistem unitar de pensii, dar actualul Guvern nu îşi va asuma acest lucru.

„Ceea ce va trebui făcut, dar nu cred că acest guvern îşi va asuma -primul ministru a folosit expresia „nu vom deschide acest şantier”- nu ne vom putea asuma, dar va trebui făcut, este din nou să se revină la un moment dat la un sistem de pensii unitar. Pentru că nu vom avem resurse dacă sistemul se va despărţi şi împărţi în tot felul de pensii speciale”, a afirmat Pîslaru.

Acesta a semnalat că sustenabilitatea sistemului de pensii este în prezent puternic afectată şi, dacă nu se va face nimic, în 2050 sistemul de pensii va fi în colaps.

„Sustenabilitatea sistemului de pensii în acest moment este puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii este în colaps”, a spus ministrul Muncii, adăugând că legea privind indemnizaţia pentru mame şi crearea de stimulente pentru antreprenoriatul celor care se întorc din diaspora fac parte din eforturile Guvernului de a sprijini sistemul de pensii.