Mersul pe bicicletă a devenit tot mai popular în Bucureşti în ultimii ani, fiind considerat o alternativă nepoluantă pentru deplasarea cu maşina sau mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, pistele de biciclişti din Capitală sunt inaccesibile în foarte multe zone. Unele dintre ele sunt blocate de maşini parcate neregulamentar sau de copaci care cresc în mijlocul lor, altele pur şi simplu se termină brusc.
„Din păcate, nu avem benzi sau piste dedicate pentru biciclete decât într-o foarte mică măsură, 2,2 kilometri pe Calea Victoriei, o mică bucăţică în Drumul Taberei şi o mică bucăţică pe Aviatorilor, unde la capătul pistei de biciclete tocmai a fost construit liftul de la metrou. Sunt şi piste de biciclete care sunt ocupate de maşini, unde în majoritatea timpului găsim taximetre sau maşini. Au fost construite piste în cartierul Titan şi Pantelimon, care nu respectă nicio normă, au o lăţime foarte mică, sunt făcute parţial pe trotuar, parţial prin staţiile de autobuz sau pe unde circulă pietonii şi sunt imposibil de folosit”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România, Mihai Deneş, pentru MEDIAFAX.
Vicepreşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România spune că în urmă cu câteva săptămâni a existat o decizie a Poliţiei Rutiere prin ca s-a dispus demontarea tuturor indicatoarelor pentru biciclete din zona Pantelimon, pentru că acele indicatoare obligau bicicliştii să circule pe pistă, care nu era recepţionată, nu avea semaforizare şi nu se putea circula în siguranţă.
„Am solicita ca PMB să îşi asume planul de mobilitate urbană, plan întocmit de experţi, care a prevăzut clar necesităţile transportului alternativ din Bucureşti, plus necesitatea ca în vârful piramidei unui oraş să fie pietonul şi biciclistul şi după aceea transportul în comun şi mijloacele de transport motorizate”, a spus Mihai Deneş.
O propunere a bicicliştilor este trasarea de benzi speciale la marginea drumurilor, ca alternativă la pistele de bicicletă, care sunt costisitoare.
„În momentul în care bicicliştii sunt prezenţi, şoferii trebuie să îi ocolească, iar când nu sunt prezenţi, maşinile pot circula nestânjenite. Ar fi cea mai ieftină variantă. De asemenea, alocarea unui spaţiu suplimentar în faţa semaforului de presemnalizare, unde bicicicliştii se pot încadra pentru a urma direcţia dorită, în faţa maşinilor, pentru a nu le încurca. Milităm şi pentru introducerea neobligativităţii aşteptării în momentul în care bicicliştii fac dreapta la semafor, pentru că bicicleta merge la bordură şi nu încurcă cu nimic. În Paris s-a aprobat această regulă”, a adăugat vicepreşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România.
Liderul USR, Nicuşor Dan, a declarat, joi că pistele de biciclişti existente în acest moment în Bucureşti sunt inutile, deşi până acum pentru construcţia lor s-au investit 10 milioane de euro. Mai precis, banii au fost folosiţi pentru trasarea a „două benzi galbene” pe trotuar, fără avizul Poliţiei, care ulterior a închis 80 la sută dintre ele pentru că se terminau în „gherete şi copaci”.
„Se pune problema cine va repara prejudiciul de 10 milioane de euro, cât au costat. Ministerul Mediului a alocat încă 10 milioane de euro pentru piste de biciclete. Nu s-a făcut încă un plan pentru ele”, a declarat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a admis că există o problemă legată de lipsa pistelor pentru biciclete.
„Bineînţeles că e nevoie de piste de biciclete pentru că dacă ai doar bicicleta şi nu ai pe unde să mergi, nu aceasta este soluţia. De asemenea, în perioada următoare, toate pistele de biciclete care sunt desenate în P.I.D.U. (n.r. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană) şi în Planul de Mobilitate, vor fi puse şi în aplicare, în sensul că în Capitală vor fi din ce în ce mai multe piste pentru biciclşti şi, de asemenea, staţii în care se pot închiria bicicletele. Mi-aş dori ca acest proiect să demareze în primăvară, pentru că este vorba de o licitaţie şi nu se termină în câteva zile. Pe urmă va veni perioada de iarnă, dar în primăvară să putem să inaugurăm acest serviciu de bike sharing şi, de asemenea, şi pistele de biciclete să fie amenajate”, a spus Gabriela Firea.
Municipalitatea va demara o licitaţie internaţională pentru a achiziţiona biciclete destinate locuitorilor, care vor putea fi închiriate din mai multe staţii sprecial amenajate, noutate constând în faptul că va permite persoanelor ce închiriază o bicicletă dintr-o zonă să o poată preda la un centru din altă parte a oraşului.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (P.I.D.U.) presupune amenajarea a aproximativ 60 de kilometri de piste pentru biciclete. Acestea ar urma să conecteze principalele intrări în oraş de centrul Capitalei. În plus, în zona centrală ar trebui să fie creat un traseu între Parcul Icoanei si Piaţa de Flori, care va trece pe străduţe pitoreşti din Bucureştiul vechi. În decembrie 2015 Primăria Capitalei a semnat convenţia cu Ministerul Mediului pentru accesarea a 10 milioane de euro pentru realizarea pistelor de biciclete.
În prezent, Bucureştiul are doar aproximativ 7 kilometri de piste pentru biciclete. În comparaţie, Viena are 1206 kilometri.