Plafoane minime şi CAS datorată pentru venituri din activităţi independente şi drepturi de autor în 2025

29 10. 2024
acte 495748390

Reamintim că începând cu veniturile aferente anului 2025, persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale pentru care au obligaţia trimiterii declaraţiei unice la Fisc vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de ANAF cu date despre veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu valoarea contribuţiilor datorate pentru anul de realizare a venitului, se arată în din proiectul de OUG privind schimbarea Codului fiscal, consultat de Economica.net.
Din 2025 guvernul renunţă la formularul declaraţiei unice estimative, reducând astfel semnificativ birocraţia generată de declaraţia unică.

În acest articol prezentăm valorile plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de CAS din 2025 şi nivelurile CAS aferente fiecărui plafon de venit.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor în 2025, a căror valoare cumulată anuală este cel puţin egală cu 48.600 de lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă salariul minim în vigoare la 1 ianuarie 2025, datorează CAS pentru acestea, reiese din analiza Economica.net asupra unor proiecte de OUG şi de HG.

CAS pentru veniturile extrasalariale pe care le veţi obţine din drepturi de proprietate intelectuală şi/sau activităţi independente în anul 2025

  • CAS datorată va fi de 12.150 de lei, dacă veniturile extrasalariale din toate sursele şi categoriile antemenţionate (activităţi independente şi drepturi de autor), obţinute efectiv în 2025, sunt cuprinse între 48.600 de lei inclusiv şi 97.200 de lei exclusiv, dacă persoanele fizice aleg să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim.
  • CAS datorată va fi de 24.300 de lei, dacă veniturile extrasalariale din toate sursele şi categoriile antemenţionate (activităţi independente şi drepturi de autor), obţinute efectiv în 2025, sunt cel puţin egale cu 97.200 de lei, şi dacă oamenii aleg să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim, conform analizei Economica.net asupra modificărilor aduse Codului fiscal prin proiectul de OUG pregătit de executiv.

Excepţii

Oamenii care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor realizate.

Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe economie sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe economie se face prin cumularea veniturilor nete şi/sau a normelor anuale de venit din activităţi independente, determinate potrivit articolelor 68 şi 69 din Codul fiscal, a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă, potrivit articolului 68^1 din Codul fiscal, precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în 2025, conform analizei Economica.net pe baza proiectului de OUG privind modificarea Codului fiscal.

Persoanelor fizice plătite în baza contractelor de cesiune de drepturi de autor sau de activitate sportivă, care încasează de la un plătitor de venituri venituri anuale cel puţin egale cu 48.600 de lei în 2025, li se va reţine şi li se va plăti CAS lunar de către plătitorul de venit.

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul venitului net sau brut (după caz), estimat pentru anul 2025, este cel puţin egal cu 48.600 de lei, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze, să reţină și să plătească CAS.

  • În contractul încheiat între părţi se precizează obligaţia plătitorului de venit de a reţine şi de a plăti CAS prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care se datorează contribuţia, în anul de realizare a venitului (2025, în situaţiile analizate în articol). Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract.

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la mai mulţi plătitori de venituri (din mai multe surse), iar veniturile nete sau brute (după caz), estimate că vor fi încasate de la cel puţin un plătitor de venit, sunt cel puţin egale cu 48.600 de lei în 2025 vor desemna prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 48.600 de lei, care are obligaţia să reţină CAS şi să o vireze la Fisc, conform analizei Economica.net asupra proiectului de OUG prin care guvernul aduce schimbări semnificative Codului fiscal.

În aceste situaţii, plătitorii de venituri vor declara, calcula, reţine şi vira CAS la Fisc lunar prin intermediul declaraţiei 112.

Important

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi drepturi de autor o reprezintă venitul ales de contribuabil, care va fi cel puţin egal cu:

  • 12 salarii minime brute pe economie dacă veniturile din activităţi independente şi drepturi de autor, cumulate şi realizate în 2025, sunt cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe economie exclusiv;
  • 24 de salarii minime brute pe economie, dacă veniturile din activităţi independente şi drepturi de autor, cumulate şi realizate în 2025, sunt cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe economie.

Începând cu anul 2025, valoarea salariului minim pe economie, folosită ca referinţă pentru determinarea plafoanelor de venituri extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru acestea, este cea în vigoare la 1 ianuarie, conform proiectului de OUG care schimbă Codul fiscal, analizat de Economica.net.

Salariul minim brut pe economie la 1 ianuarie va fi de 4.050 de lei, conform unui proiect de HG care urmează să fie oficializat de executiv.

Acestea sunt cele mai importante prevederi despre modul de stabilire a CAS datorate de persoanele fizice pentru veniturile extrasalariale încasate în 2025. Vom reveni în alte articole cu toate noutăţile aduse de proiectul de OUG.

Actualizare

Măsurile anunţate de Economica.net au fost oficializate prin OUG nr 128 care modifică şi completează Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024.