Plafonul de preţ la petrol, propus de G7, va avea un impact imediat redus asupra veniturilor Rusiei – Reuters

24 11. 2022
Extractie petrol Rusia

Obiectivul introducerii plafonului este să-l priveze pe preşedintele rus Vladimir Putin de venituri pentru finanţarea ofensivei militare în Ucraina, fără a provoca întreruperi majore ale pieţelor petroliere globale, care ar duce la preţuri mai ridicate ale energiei.

Estimările arată că exporturile de gaze şi petrol ar reprezenta anul acesta 42% din veniturile Rusiei, aproximativ 11.700 de miliarde de ruble (196 de miliarde de dolari), conform datelor Ministerului de Finanţe de la Moscova, în creştere de la 36% sau 9.100 miliarde de ruble (152 miliarde de dolari) în 2021.

G7 (principalele ţări industrializate din lume), alături de întreaga Uniunea Europeană şi de Australia, intenţionează să implementeze o plafonare a preţului la petrolul rusesc transportat pe mare din 5 decembrie.

După începerea războiului din Ucraina, în februarie, India a devenit al doilea mare cumpărător după China de petrol rusesc. Rafinăriile din India au luat locul rafinăriilor din ţările care au impus sancţiuni asupra ţiţeiului rusesc sau au anunţat public că nu fac achiziţii, pentru a evita publicitatea negativă.

Unele rafinării din India plătesc pentru ţiţeiul rusesc Ural mai puţin cu aproximativ 25-35 dolari pe baril faţă de nivelul cotaţiei petrolului pe plan internaţional, susţin sursele. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a scăzut miercuri cu 2,95 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 85,41 dolari. În aceste condiţii, preţul ţiţeiului rusesc Ural plătit de rafinăriile din India s-ar situa la 50-60 dolari pe baril, sub nivelul plafonului.

Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, iar cele de produse petroliere ruseşti din 5 februarie 2023, ceea ce va lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.

În plus, planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai la preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.