Plagiatul lui Ponta, analizat azi de urgenţă
Potrivit legislaţiei actuale, Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege să se ocupe de acuzaţiile de plagiat care privesc o diplomă de doctorat, deci şi acuzaţiile de plagiat aduse tezei premierului Victor Ponta. În context, CNATDCU va analiza astăzi de urgenţă acuzaţiile de plagiat la adresa primului ministru, relateaza RFI Romania.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va da, astăzi, verdictul în cazul posibilului plagiat al lui Victor Ponta. Conform legii, aceasta este singura instituţie care poate să retragă titlul de „doctor”. Cu doar o zi înainte, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a desfiinţat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor. Motivul desfiinţării Consiliului se bazează pe lipsa unui raport de activitate pe care conducerea trebuia să-l prezinte ministrului Educaţiei. Potrivit deciziei luate de Liviu Pop, actualul Consiliu de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare se desfiinţează, urmând să fie reînfiinţat cu un numar mai mare de membri.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este autoritatea care acordă cele mai importante titluri universitare şi doctorale. De asemenea, el este abilitat să analizeze calitatea tezelor de doctorat şi să propună ministrului educaţiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, adică inclusiv pentru plagiat.
Într-un interviu acordat, miercuri, cotidianului spaniol El Pais, premierul Victor Ponta a declarat că, dacă se constată că a plagiat, va demisiona. Deocamdată, ordinul ministerial de desfiinţare a CNATDCU nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Până atunci, Consiliul mai poate funcţiona în forma actuală. Dacă verdictul instituţiei privind cazul Ponta va fi dat după apariţia în Monitorul Oficial a ordinului de desfiinţare, acesta va fi lovit de nulitate. Amintim că Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea Guvernului, în urma unei Ordonanţe de Urgenţă emisă miercuri de Executiv. Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se afla anterior în subordinea Camerei Deputaţilor.